publikacja 02.03.2023 00:00
Brokuł umyć, podzielić na drobne różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
istockphoto
Pilnować, aby nie był zbyt miękki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki lub grubszą kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub cienkie paski, doprawić przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni. Można też do sałatki wykorzystać kurczaka upieczonego wcześniej bez tłuszczu w rękawie lub szklanym czy glinianym naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i poszatkowaną drobno cebulę dymkę. Na suchej patelni lekko prażymy słonecznik i płatki migdałowe, dodajemy do sałatki. Na koniec mieszamy jogurt z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie mieszamy go z sałatką. Można też wszystkie składniki ułożyć na talerzach i na koniec polać sosem. Podawać z grzankami lub wieloziarnistym pieczywem.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 2–3 porcje
Składniki:
• 1 średniej wielkości brokuł
• 300 g piersi z kurczaka
• szczypta przyprawy do gyrosa
• 1/2 puszki kukurydzy
• 3–4 jajka
• 1 pęczek dymki
• 1 łyżka majonezu
• 2–3 łyżki jogurtu greckiego
• 1 ząbek czosnku
• szczypta soli i pieprzu
• 2 łyżki łuskanego słonecznika
• 1 garść płatków migdałowych
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.