Przepis na bułki z kminkiem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 8/2023

publikacja 23.02.2023 00:00

Czas przygotowania: 45 minut Ilość: 10–12 bułeczek

Składniki:

•  50 dag mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 14 dag sera typu parmezan
• 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka kminku
• 1,5 łyżeczki soli
• 0,5 l jasnego piwa lub wody
• 1 łyżka mleka Składniki: • 50 dag mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 14 dag sera typu parmezan • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich • 1 łyżeczka kminku • 1,5 łyżeczki soli • 0,5 l jasnego piwa lub wody • 1 łyżka mleka
istockphoto

Zapach i smak kminku są bardzo specyficzne, do tego stopnia, że niektórzy nie są w stanie zjeść przyprawionego nim dania. Owoce kminku zaparzane w herbacie mają właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Dobre też są dla matek karmiących, bo pobudzają laktację. Natomiast nasionka są świetną przyprawą do dań wytrawnych. Podobnie jak czarnuszkę, warto dodawać go do wypieków, bo powoduje, że pieczywo dłużej zachowuje świeżość.

Anna Leszczyńska-Rożek

Mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, starty drobno ser, kminek i sól wymieszaj w misce. Dolewając piwa lub wody, zagniataj gęste i jednolite ciasto. Uformuj z niego wałek i podziel na mniejsze części. Z nich uformuj bułeczki, natnij je ostrym nożem w x, a następnie posmaruj wierzch mlekiem. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piecz, aż bułki zrumienią się na złoty kolor (ok. 30–35 minut). Podawaj na przykład z wędliną lub wytrawnymi pastami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.