Kalafior w panierce ze słodko-ostrym sosem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 7/2023

publikacja 16.02.2023 00:00

W kuchni tradycyjnej podaje się go najczęściej ugotowany i z dodatkiem bułki tartej podprażonej na maśle lub jako składnik zupy.

Kalafior w panierce ze słodko-ostrym sosem istockphoto

Kalafior ma jednak wiele różnych zastosowań. Można go wykorzystać do sałatek na surowo lub zrobić z niego panierowane kotlety jarskie. Inną propozycją jest pieczony lub smażony w panierce z dodatkiem orientalnego sosu, prażonego sezamu i szczypiorku lub cebuli dymki. Sprawdzi się z ryżem jako dodatek do obiadów lub samodzielna przekąska.

Ilość: 3–4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
•  1 kalafior
•  70 g mąki tortowej
•  1 łyżeczka soli
•  1/2 łyżeczki pieprzu
•  2 duże jajka
•  1 szklanka bułki tartej (może też być panierka panko)
•  1 pęczek szczypiorku lub cebuli dymki
•  2 łyżki sezamu

SOS:
•  1 butelka (ok. 200 g) słodkiego sosu chili
•  1 łyżka sosu sojowego
•  1/2 łyżeczki płatków chili lub słodkiej papryki
•  60 g wody
•  1 łyżka mąki kukurydzianej

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. W misce wymieszać mąkę, sól i pieprz. Różyczki obtaczać w tej mieszance, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w panierce z bułki tartej. Piec na blaszce wyłożonej papierem, co jakiś czas obracając kawałki, przez 30 minut. W tym czasie w rondelku podgrzać sos chili z dodatkiem sosu sojowego i przypraw. Mąkę kukurydzianą wymieszać z zimną wodą. Dodać do niej łyżkę gorącego sosu, wymieszać, a następnie dodać do reszty sosu. Gotować około trzech minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Na suchej patelni podprażyć sezam, a szczypiorek lub zielone części cebuli dymki drobno poszatkować. Upieczony, zarumieniony kalafior polać sosem, posypać sezamem i szczypiorkiem.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.