Robert Makłowicz poleca na święta

Przepis na wigilijne ciasto

|

GN 51/2005

publikacja 19.12.2005 12:58

Świąteczny strudel z jabłkami

Robert Makłowicz poleca na święta Helena Praga

Strudel wart jest największych ofiar, bez niego bożonarodzeniowy stół środkowego Europejczyka jest dziwnie pusty. Włóżmy więc odrobinę serca i cierpliwości w przygotowanie tego ciasta ciast, a już pierwszy kęs po stokroć wynagrodzi nam cały wysiłek.

Ciasto:
250 g mąki,
łyżka oliwy, jajko,
łyżeczka octu winnego,
szczypta soli,
100 g masła do zapiekania ciasta,
50 g cukru pudru do jego posypania

Nadzienie:
750 g jabłek,
30 g rodzynek,
pół łyżeczki cynamonu,
80 g bardzo drobnej bułki tartej,
50 g masła,
40 g cukru

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnice, wlewamy rozbełtane jajko, oliwę i ocet, dodajemy sól i, dolewając letniej wody, zagniatamy dość miękkie ciasto (wolniejsze niż na pierogi). Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od deski, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Następnie formujemy z ciasta kulę, kładziemy ją na omączonej stolnicy, przykrywamy wygrzaną miską i zostawiamy na godzinę. Na stole rozkładamy czysty obrus, oprószamy go mąką, a pod obrus wkładamy talerz obrócony do góry dnem.

Ciasto lekko rozwałkowujemy, kładziemy na obrusie (na talerzu) i omączonymi rękami wyciągamy ku sobie. Grubsze końce ciasta, zwisające poza stół, obcinamy nożyczkami. Wyciągnięte ciasto zostawiamy do lekkiego przeschnięcia.

Przygotowujemy nadzienie: umyte i obrane jabłka szatkujemy, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Ciasto skrapiamy stopionym masłem i posypujemy lekko przyrumienioną i ostudzoną bułką tartą.
Na bułkę nakładamy jabłka z rodzynkami. Następnie, pomagając sobie obrusem, zwijamy ciasto w rulon. Końce rulonu zaginamy pod spód. Ciasto układamy w kształcie ślimaka na blasze posmarowanej masłem. Polewamy je stopionym masłem, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 minut, od czasu do czasu skrapiając masłem. Upieczony strudel kroimy na kawałki, posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepły.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.