Seans ze smakiem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 5/2023

publikacja 02.02.2023 00:00

Filmowe wieczory poza relaksem i nowymi historiami mogą wnosić wiedzę, sporą porcję inspiracji kulinarnych i chęć podróżowania do krajów, których kuchnia jest równie atrakcyjna jak zwiedzane zabytki.

Seans ze smakiem youtube

Zwielu produkcji można czerpać pomysły na dania z całego świata. Czasami pokazują skomplikowane techniki kulinarne, niespotykane u nas produkty czy nieznane nam przyprawy poruszające zmysły. Obrazy często przedstawiają historie konkretnych ludzi, miejsc i potraw. Które filmy czy seriale kulinarne poruszają kubki smakowe i wzmagają apetyt na dobre jedzenie? Oto niektóre z nich. •

Makarony od najlepszych

Vicky Bennison od kilku lat podróżuje po różnych regionach Włoch, gdzie nagrywa, jak starsze, czasem ponad 90-letnie kobiety, w swoich kuchniach ręcznie wyrabiają makarony według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zbiór nagrań liczy ponad 120 odcinków, żaden przepis nie jest powtórzony, a różnorodność kształtów i sposobów podawania domowego makaronu jest imponująca. Jak mówi sama autorka, jej seria ma zachować tę starą tradycję kulinarną dla przyszłych pokoleń, które dzisiaj, w czasach przemian, nie mają czasu na ręczne wyrabianie makaronów. Bohaterki jej nagrań stanowią kontrast dla modnych i popularnych szefów kuchni oraz celebrytów kulinarnych, którzy osiągnęli sukces dzięki zasięgom i wymyślnym daniom. Te kobiety przygotowują makarony we własnych kuchniach, nie używając miar czy wagi. Na pytanie „Ile mąki trzeba użyć?” często odpowiadają: „Ile trzeba”. Wiele z nich swój dzień zaczyna o 5.00 rano właśnie od zrobienia makaronu; wielu udało się zarazić tradycją przygotowywania domowego makaronu swoje dzieci i wnuki. Wymyślne kształty i sposoby wykrawania są charakterystyczne dla regionów Włoch, w których żyją lub skąd pochodzą nonne, czyli włoskie babcie. To kobiety o niezwykłym poczuciu humoru, szanowane w swoich rodzinach czy niewielkich społecznościach lokalnych. W serii Bennison nie zabrakło również gotujących dziadków i ich unikatowych receptur. Za każdym przepisem kryje się ciekawa historia człowieka, a niektóre sięgają jeszcze czasów przedwojennych. Dzięki serii „Pasta Grannies” (dostępnych na YouTube) można próbować receptur na włoskie makarony z różnych regionów Włoch lub udać się w podróż na poszukiwanie regionalnych smaków przedstawianych w filmikach.

Tajemnica czterech elementów

Serial „Cztery składniki” to 4-odcinkowa adaptacja książki kucharskiej niezwykłej szefowej kuchni, nauczycielki tajników gotowania, pisarki, felietonistki „The New York Times Magazine” i blogerki kulinarnej – Saminy Nosrat. Autorka wywraca w niej do góry nogami powszechną koncepcję książki kucharskiej, w której zawarte są przepisy i podane konkretne ilości składników. Twierdzi, że znając pewne zasady, można tworzyć i gotować smacznie bez przepisów, a sztukę kulinarną jest w stanie opanować każdy, kto tego chce. Warunkiem jest poznanie czterech elementów, jakimi są: sól, tłuszcz, kwas i temperatura. Jej książka „Salt Fat Acid Heat” (okrzyknięta bestsellerem przez „The New York Times” i „The Times” w Londynie) szczegółowo opisuje doświadczenia Nosrat w tej materii. Autorka dzieli się swoją wiedzą i przemyśleniami, a także przepisami na proste dania z różnych stron świata. I to właśnie w wielką podróż kulinarną zabiera widzów w serialu, który przybliża znaczenie, różnorodność, rozmaite sposoby używania i miejsca pochodzenia soli, tłuszczu i kwasu, a także znaczenie odpowiedniej temperatury do przygotowania potrawy. Serial to podróż w różne miejsca (m.in. do Japonii, Włoch, USA, Francji) i wizyty w niewielkich manufakturach, gdzie produkty powstają według tradycyjnych receptur (sery, mięsa i wędliny, oleje czy sól morska). Wędrując z Samin, poznajemy ciekawych ludzi, pasjonatów swoich zawodów. Wielu z bohaterów dzieli się też swoimi przepisami na dania, w przygotowaniu których są mistrzami. Każdy odcinek to jeden element. Po zobaczeniu pierwszego, o znaczeniu soli w kuchni, ze zdziwieniem otwiera się oczy na wielość gatunków i rodzajów soli oraz jej zastosowanie i działanie na smak potraw. To konkretna dawka wiedzy. Nie pozostaje nic innego, jak udać się do kuchni i próbować! Samin Nosrat jest przewodniczką z wielką wiedzą i doświadczeniem zdobywanym w kuchniach na całym świecie. Do tego osobą niezwykle żywiołową i ciekawą nowych smaków. Serial można zobaczyć na platformie Netflix.

Krajowe i zagraniczne

W Polsce największą popularnością wśród kulinarnych programów telewizyjnych cieszą się te oparte na rywalizacji w przygotowywaniu dań oraz „Kuchenne rewolucje”. W internecie na portalach społecznościowych, blogach i w podcastach wiele osób zajmujących się gotowaniem także może pochwalić się sporymi zasięgami. Wiele z nich przekazuje sporo wiedzy i prezentuje dania kuchni tradycyjnej w nowej odsłonie lub autorskie receptury. Niestety sporo jest też osób, które propagują diety nie dla wszystkich zdrowe. Wśród podróży kulinarnych najbardziej znanymi seriami są „Makłowicz w podróży” (vod.tvp.pl) i „Smakuj świat z Pascalem” (Player). Obaj panowie są dobrze znani i lubiani. Robert Makłowicz pokazuje w swoich programach nie tylko kuchnię zagraniczną, ale też rodzimą, lokalną. Pascal Brodnicki w swoich programach zabiera widzów w podróże, gdzie oprócz przepisów mają szansę poznać też lokalne specjały i kulturę.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.