Tarta z nadzieniem przypominającym to do pierogów jest daniem, które świetnie sprawdza się podczas obiadów i kolacji.
istockphoto
Najlepsza jest jeszcze ciepła, ale w wersji na zimno też dobrze smakuje. Dodatek ziół i przypraw jest dowolny. Ja akurat najbardziej lubię zestaw podany w przepisie. Aby urozmaicić tartę, można położyć na wierzch suszone lub świeże pomidory. Do wyboru jest też spód tarty. Jedni wolą wytrawny, kruchy, inni bardziej puszysty, drożdżowy. Oba można wykorzystać do wypieku w okrągłej tortownicy.
Czas przygotowania: 60 min.
Ilość: 8 porcji
Składniki:
• 250 g mąki
• 40 g drożdży
• 3/4 szklanki wody
• 1 szczypta cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżka ziaren czarnuszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 kostka białego sera (250 g)
• 5 ziemniaków (średniej wielkości)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 1 łyżka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka tymianku
• sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie, a następnie ugniatamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i czarnuszkę. Świeże drożdże przekładamy do szklanki, rozcieramy z odrobiną cukru, a następnie zalewamy letnią wodą i mieszamy, aż się rozpuszczą. Wodę z drożdżami dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Jeśli za bardzo się klei, podsypujemy mąką, a jeśli jest zbyt suche – dodajemy wody. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i rozkładamy na posmarowanej oliwą blaszce. Włączamy piekarnik na 180 stopni C. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ziemniaki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, sól, pieprz i tymianek. Farsz porządnie mieszamy ręką. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy wbić jeszcze jedno jajko lub dodać odrobinę śmietanki. Na ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy i posypujemy z wierzchu słodką papryką. Pieczemy w piekarniku ok. 35–45 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Podajemy z kiszonkami.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.