Gołąbki na sposób azjatycki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 45/2022

publikacja 10.11.2022 00:00

Są daniem bardzo lubianym i popularnym w naszej kuchni tradycyjnej.

Gołąbki na sposób azjatycki istockphoto

Przeważnie podawane z sosem pomidorowym; mogą różnić się farszem w zależności od regionu. Najbardziej popularny to mieszanka mięsa i ryżu z przyprawami. Jadłam też smaczne gołąbki z kaszą, a nawet jarskie z nadzieniem ziemniaczanym. Testując ostatnio bambusowe sita do gotowania na parze, postanowiłam nadać gołąbkom nieco inny charakter. Użytą w przepisie kapustę pekińską można też zastąpić sprasowanymi arkuszami glonów nori (znajdziemy je w działach z akcesoriami i produktami do sushi). Tak przygotowane poczciwe gołąbki stały się daniem egzotycznym.

Ilość: 10–12 gołąbków
Czas przygotowania: 
30 minut + 45–60 minut gotowania na parze

Składniki:
•  1 kapusta pekińska
•  500 g mielonej wołowiny
•  1 marchew
•  3/4 szklanki ryżu
•  1 jajko
•  3 ząbki czosnku
•  1 niewielka cebula (może być dymka)
•  3 cm imbiru
•  3 łyżki sosu sojowego
•  1 łyżka słodkiej papryki
•  sól, pieprz do smaku

Ugotować ryż, po czym przelać go zimną wodą. W garnku dopasowanym wielkością do bambusowych parowników zagotować wodę. Kapustę pekińską podzielić na pojedyncze liście, a następnie je umyć. Sita wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. W misce przygotować farsz: mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, startymi drobno marchewką, czosnkiem i imbirem oraz drobno pokrojoną cebulą. Wbić jajko, dodać sos sojowy i dosypać przypraw. Wymieszać ręką, tak aby składniki dobrze się połączyły. Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładać farsz i zawijać w rulony. Układać je ciasno na sicie. Gotować na parze 45–60 minut. Podawać z prażonym sezamem lub marynowanym imbirem.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.