Są daniem bardzo lubianym i popularnym w naszej kuchni tradycyjnej.
istockphoto
Przeważnie podawane z sosem pomidorowym; mogą różnić się farszem w zależności od regionu. Najbardziej popularny to mieszanka mięsa i ryżu z przyprawami. Jadłam też smaczne gołąbki z kaszą, a nawet jarskie z nadzieniem ziemniaczanym. Testując ostatnio bambusowe sita do gotowania na parze, postanowiłam nadać gołąbkom nieco inny charakter. Użytą w przepisie kapustę pekińską można też zastąpić sprasowanymi arkuszami glonów nori (znajdziemy je w działach z akcesoriami i produktami do sushi). Tak przygotowane poczciwe gołąbki stały się daniem egzotycznym.
Ilość: 10–12 gołąbków
Czas przygotowania:
30 minut + 45–60 minut gotowania na parze
Składniki:
• 1 kapusta pekińska
• 500 g mielonej wołowiny
• 1 marchew
• 3/4 szklanki ryżu
• 1 jajko
• 3 ząbki czosnku
• 1 niewielka cebula (może być dymka)
• 3 cm imbiru
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka słodkiej papryki
• sól, pieprz do smaku
Ugotować ryż, po czym przelać go zimną wodą. W garnku dopasowanym wielkością do bambusowych parowników zagotować wodę. Kapustę pekińską podzielić na pojedyncze liście, a następnie je umyć. Sita wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. W misce przygotować farsz: mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem, startymi drobno marchewką, czosnkiem i imbirem oraz drobno pokrojoną cebulą. Wbić jajko, dodać sos sojowy i dosypać przypraw. Wymieszać ręką, tak aby składniki dobrze się połączyły. Na przygotowane wcześniej liście kapusty nakładać farsz i zawijać w rulony. Układać je ciasno na sicie. Gotować na parze 45–60 minut. Podawać z prażonym sezamem lub marynowanym imbirem.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.