Marynowana dynia

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 43/2022

publikacja 27.10.2022 00:00

O tej porze roku w przepisach obowiązkowo pojawia się dynia. W poprzednich latach podawałam receptury na placki dyniowe i zupę, teraz przyszedł czas na dynię marynowaną.

Marynowana dynia istockphoto

U nas nie jest zbyt popularna, w przeciwieństwie do zaprawianych w ten sposób ogórków i grzybów. Z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu i anyżu) nabiera ciekawego smaku. Jest świetnym dodatkiem do mięs, kasz i sałatek, a także doskonałą przystawką.

Czas przygotowania:
1 godzina + 2 dni
Ilość:
3 –4 słoje

Składniki:
• 1,5 kg miąższu z dyni
• 1 l wody
• 8 łyżek octu (25 proc.)
• 750 g cukru
• 3 laski cynamonu
• 3 gwiazdki anyżu
• 1/2 łyżeczki soli

Umytą dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, następnie odważyć 1,5 kilograma. W garnku przygotować zaprawę: wlać wodę, ocet, sól, cukier i dodać przyprawy. Partiami obgotować pokrojoną w kostkę dynię. Tak przygotowaną przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików. Zaprawę zagotować i zalać nią dynię w słoikach. Po dwóch dniach zlać zaprawę, doprawić, jeśli jest potrzeba, octem, zagotować i ponownie zalać dynię. Zakręcone słoje pasteryzować 15 minut. Po tym czasie studzić odwrócone do góry dnem, tak aby zassała się pokrywka.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.