Chłodnik ogórkowy z arbuzem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 29/2022

publikacja 21.07.2022 00:00

Obecnie jedna z moich ulubionych zup wakacyjnych. Dotychczas faworytem był buraczkowy chłodnik z jajkiem i koperkiem, ale ostatnio zachwycił mnie smakiem ogórkowy z niecodziennymi dodatkami.

Chłodnik ogórkowy z arbuzem istockphoto

W misce tradycyjnej, mogłoby się wydawać, „zupy” ze świeżym ogórkiem czekały niespodzianki: arbuz, awokado, granat i mięta oraz pokrojony w drobną kostkę ser feta. Całość świetnie ze sobą współgrała, a zwykły chłodnik smakował wybornie w upalny dzień. Całość można by jeszcze doprawić prażonym słonecznikiem lub posiekanymi orzechami włoskimi. Spróbujcie!

Ilość:
2 porcje
Czas przygotowania:
20 minut + czas schłodzenia w lodówce

Składniki:
• 1 świeży ogórek
• 2 szklanki kefiru lub maślanki
• 1 awokado
• 2 plastry arbuza lub melona
• 2 plastry sera feta
• 1 granat
• kilka gałązek świeżej mięty
• 1 garść ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
• sól, pieprz

Ogórki umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój na drobne kawałki. Dwa plastry sera feta pokrój drobno i wymieszaj z ogórkiem. Dojrzałe awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, a następnie łyżeczką wycinaj miąższ w kawałkach. Składniki podziel na pół i umieść w miseczkach, wymieszaj ze sobą i dodaj pokrojonego w kawałki arbuza bez pestek oraz ziarenka granatu. Na koniec posiekaj drobno świeżą miętę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Całość zalej kefirem lub maślanką, dopraw pieprzem i solą. Chłodnik podawaj schłodzony w lodówce i – jeśli lubisz – posypany prażonymi ziarnami słonecznika lub posiekanymi drobno orzechami włoskimi.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.