Czekoladowe lody domowe

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 27/2022

publikacja 07.07.2022 00:00

Do wyrobu lodów można używać specjalnej maszynki lub foremek, które z wkładem umieszcza się w zamrażarce. Niektóre masy można też mrozić w zamykanych szczelnie pojemnikach.

Czekoladowe lody domowe istockphoto

Tak jest ze zmiksowanymi owocami, które po przełożeniu do foremek wielokrotnego użytku z patyczkami i zmrożeniu zamienią się w pyszne sorbety. Natomiast lody czekoladowe to jeden z ulubionych deserów dzieci. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Można je zrobić z czekolady mlecznej lub gorzkiej albo mieszanki obu. Ilość cukru dodawanego do lodowej masy zależy od rodzaju czekolady oraz preferencji smakowych.

Czas przygotowania: 15 minut 
+ ok. 4 godzin mrożenia
Ilość: ok. 1200 ml

Składniki:
• 1 szklanka zagęszczonego, niesłodzonego mleka
• 2 czekolady mleczne
• 1 czekolada gorzka
• 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36 proc.
• do 3 łyżek cukru

W podgrzanym na małym ogniu zagęszczonym mleku rozpuść czekolady pokruszone na kawałki. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy masa ostygnie, włóż ją do lodówki. Schłodzoną śmietankę miksuj, dosypując cukru. Do osłodzonej śmietanki dodaj masę mleczno-czekoladową i wymieszaj całość łyżką. Przełóż do pudełka lub foremek do lodów z patyczkiem. Całość zamrażaj: w foremkach powinny być gotowe już po 2–3 godzinach, w pudełku po minimum 4 godzinach. Lody podawaj z ulubionymi owocami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.