Czas nowalijek pozwala cieszyć się młodymi chrupiącymi warzywami.
Składniki:
• 4 upieczone buraki
• 100 g sera feta lub koziego
• 2 garście rukoli
• 1 garść posiekanych liści młodych buraków (opcjonalnie)
• 1 garść orzechów i pestek (np. włoskie, piniowe, słonecznik, dynia, sezam)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku
istockphoto
W przypadku buraczków wykorzystywać można nie tylko korzeń, lecz także chrupiące liście. Zresztą dotyczy to także innych jarzyn, dostępnych o tej porze roku. Warto o tym pamiętać i nie wyrzucać liści rzodkiewki, z których można zrobić pyszne pesto, czy natki selera. Jest ona bardzo aromatyczna w wersji suszonej i świetnie się sprawdzi jako dodatek do zup i innych potraw. Słoneczna pogoda sprzyja coraz częściej organizowaniu spotkań przy grillu, podczas których do mięsa, kiełbasek czy jarskich szaszłyków pasuje sałatka ze świeżych sałat i warzyw z aromatycznym sosem.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
• 4 upieczone buraki
• 100 g sera feta lub koziego
• 2 garście rukoli
• 1 garść posiekanych liści młodych buraków (opcjonalnie)
• 1 garść orzechów i pestek (np. włoskie, piniowe, słonecznik, dynia, sezam)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku
Buraczki upiecz w piekarniku, następnie razem z serem pokrój w drobną kostkę. Rukolę i młode listki buraczane umyj i przełóż do miski. Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy i pestki. W niewielkim słoiku wymieszaj oliwę z oliwek (lub inną, która lubisz), miód, ocet balsamiczny i przyprawy. Ser, buraczki i sos dodaj do miski i wymieszaj. Podawaj np. z grillowanym kurczakiem czy ziołowymi grzankami.
Buraków przed pieczeniem nie obieraj. Można je upiec dzień wcześniej (1,5–2 godziny w piekarniku) i przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.