Prosta sałatka z pieczonych buraków

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 24/2022

publikacja 16.06.2022 00:00

Czas nowalijek pozwala cieszyć się młodymi chrupiącymi warzywami.

Składniki:

• 4 upieczone buraki
• 100 g sera feta lub koziego
• 2 garście rukoli
• 1 garść posiekanych liści młodych buraków (opcjonalnie) 
• 1 garść orzechów i pestek (np. włoskie, piniowe, słonecznik, dynia, sezam)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku Składniki: • 4 upieczone buraki • 100 g sera feta lub koziego • 2 garście rukoli • 1 garść posiekanych liści młodych buraków (opcjonalnie) • 1 garść orzechów i pestek (np. włoskie, piniowe, słonecznik, dynia, sezam) • 2 łyżki oliwy z oliwek • 1 łyżeczka miodu • 1 łyżeczka octu balsamicznego • sól, pieprz do smaku
istockphoto

W przypadku buraczków wykorzystywać można nie tylko korzeń, lecz także chrupiące liście. Zresztą dotyczy to także innych jarzyn, dostępnych o tej porze roku. Warto o tym pamiętać i nie wyrzucać liści rzodkiewki, z których można zrobić pyszne pesto, czy natki selera. Jest ona bardzo aromatyczna w wersji suszonej i świetnie się sprawdzi jako dodatek do zup i innych potraw. Słoneczna pogoda sprzyja coraz częściej organizowaniu spotkań przy grillu, podczas których do mięsa, kiełbasek czy jarskich szaszłyków pasuje sałatka ze świeżych sałat i warzyw z aromatycznym sosem.

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

• 4 upieczone buraki
• 100 g sera feta lub koziego
• 2 garście rukoli
• 1 garść posiekanych liści młodych buraków (opcjonalnie)
• 1 garść orzechów i pestek (np. włoskie, piniowe, słonecznik, dynia, sezam)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka octu balsamicznego
• sól, pieprz do smaku

Buraczki upiecz w piekarniku, następnie razem z serem pokrój w drobną kostkę. Rukolę i młode listki buraczane umyj i przełóż do miski. Na suchej patelni podpraż posiekane orzechy i pestki. W niewielkim słoiku wymieszaj oliwę z oliwek (lub inną, która lubisz), miód, ocet balsamiczny i przyprawy. Ser, buraczki i sos dodaj do miski i wymieszaj. Podawaj np. z grillowanym kurczakiem czy ziołowymi grzankami.

Buraków przed pieczeniem nie obieraj. Można je upiec dzień wcześniej (1,5–2 godziny w piekarniku) i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.