Truskawki w wersji wytrawnej

Anna Leszczyńska-Rożek

|

09.06.2022 00:00 GN 23/2022

publikacja 09.06.2022 00:00

Truskawki najlepsze są zaraz po zerwaniu z krzaczka.

Truskawki w wersji wytrawnej istockphoto

Znam też osoby, które w sezonie truskawkowym objadają się głównie truskawkami ze śmietaną czy jogurtem. To owoce, które dobrze smakują w połączeniach mleczno-waniliowych, z miętą, awokado, cynamonem, kokosem, migdałami, białą, mleczną i gorzką czekoladą. Ale truskawki dobrze smakują także w daniach wytrawnych. W poprzednim roku zrobiłam z nich ocet, w którym mimo charakterystycznej cierpko-kwaśnej nuty zachował się też słodki smak i truskawkowy aromat. Z owoców można przygotować pyszny dressing do sałatki, w której możemy przemycić też pokrojone owoce.

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
• 2 garści miksu sałat, szpinaku lub jarmużu
• 1 lub 2 garści rukoli
• 300 g piersi z kurczaka
• 200 g truskawek
• 1 garść borówek
• 1 garść orzechów (mogą być włoskie, laskowe, migdały, nerkowce lub inna mieszanka)
• 200 g sera typu feta (może też być kozi)
• 2 łyżki sezamu i/lub słonecznika
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1/2 cytryny
• sól, pieprz, chili do smaku

Mięso umyć, pokroić w paski, plastry lub kostkę. Obsypać małą ilością pieprzu, soli i chili. Na niewielkiej ilości tłuszczu obsmażyć na złoty kolor mięso, a następnie dodać na patelnię miód i wyciśnięty z ćwiartki cytryny sok. Na małym ogniu przewracać mięso tak, aby jego kawałki otoczył sos. Miks sałat i rukolę rozłożyć na talerzach, dodać pokrojony lub rozdrobniony ser, posiekane orzechy i borówki. Zrobić dressing truskawkowy: 150 g truskawek zblendować z resztą soku z cytryny, dolewać oliwę na przemian z octem balsamicznym i miksować, aż powstanie gładki sos. Kurczaka ułożyć na sałatce, dodać resztę pokrojonych truskawek, posypać (podprażonym na suchej patelni) sezamem lub słonecznikiem. Na koniec całą potrawę polać truskawkowym dressingiem.

Mięso można też podawać z grilla, a dressing pasuje do dań grillowanych w słodko-kwaśnej glazurze, sałatek z pieczonym burakiem i serem halloumi lub tofu.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.