Wirtualna, choć rzeczywista

GN 36/2008

publikacja 05.09.2008 10:36

Jaką pojemność ma filiżanka kawy? Wcale nie jest prosto odpowiedzieć na to pytanie.

Wirtualna, choć rzeczywista fot. EAST NEWS/PHANIE/BURGER

Dokładnie sprawie przyglądnął się prof. Anthony Allan, który został uhonorowany na zakończonej w Sztokholmie konferencji naukowej nt. zasobów wody. Pytanie można postawić inaczej. Ile wody potrzeba, by ostatecznie w przysłowiowej filiżance znalazły się dwie łyżeczki zmielonych ziaren kawy?

Chodzi o wodę w okresie, gdy krzaczki kawy rosną, ale także o wodę, która potrzebna jest do całego procesu jej produkcji. To, co policzył prof. Allan, to tzw. woda wirtualna. To niezbyt szczęśliwa nazwa. Do przygotowania filiżanki kawy potrzeba aż 140 litrów wody prawdziwej, a nie wirtualnej.

To jednak nic w porównaniu z produktami zwierzęcymi. Po dokładnym przeliczeniu okazuje się, że do wyprodukowania jednego hamburgera potrzeba 2400 litrów wody.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.