Sezon na szparagi trwa w maju i czerwcu. Nie powinny one być zwiędłe czy uszkodzone.
istockphoto
Zielone różnią się nieco smakiem od białych, które według niektórych są bardziej delikatne. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce „365 obiadów” zaleca przyrządzanie szparagów w taki sposób: „gotować w wielkiej ilości wody; wrzucić je na gorącą, a po zagotowaniu odlać tę pierwszą wodę, z którą odejdzie gorycz, i nalać drugą gorącą, w którą włożyć łyżkę czubatą cukru i pół łyżki masła”. Podaje też sposób na odświeżenie zwiędłych szparagów: zaleca zakopanie pęczków szparagowych w ziemi na 12–48 godzin, aby odzyskały świeżość.
Podobnie jak kalafior, szparagi serwowane są najczęściej z masłem i zrumienioną tartą bułką lub z sosem holenderskim, zrobionym na bazie białego wina i żółtek. Można je też grillować lub podawać zapiekane w cieście francuskim.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
• 1 pęczek zielonych szparagów (3 sztuki na osobę)
• 8 plastrów cienko pokrojonego boczku lub szynki parmeńskiej
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 3 łyżki oliwy (np. truflowej)
• pieprz cytrynowy i sól do smaku
• 100 g mielonego sera typu parmezan
Szparagi umyj i delikatnie obierz, trzymając za główki. Odłam lub odkrój stwardniałe końcówki. Każdą sztukę posmaruj oliwą, dopraw pieprzem cytrynowym i solą. Piekarnik nastaw na 200 st. C. Z ciasta francuskiego wytnij prostokąty, a na nich ułóż plasterki boczku lub szynki parmeńskiej. Owiń nim 3 sztuki szparagów, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawaj na gorąco, posypane serem typu parmezan.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.