Zupa z młodej pokrzywki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 19/2022

publikacja 12.05.2022 00:00

Jak pisze w swojej książce „365 obiadów” Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pokrzywę jada się głównie w maju, kiedy jest jeszcze młoda.

Zupa z młodej pokrzywki istockphoto

Jej receptura przypomina nieco przepis na współczesną zupę szpinakową. Duszoną na maśle posiekaną drobno pokrzywę zalewa się rosołem lub bulionem, a następnie zagęszcza rozbełtanym w wazie jajkiem. Można też taką zupę nieco wzbogacić o inne jarzyny i podawać z jajkiem lub grzankami, zaprawioną śmietaną bądź jogurtem naturalnym. Najlepszym surowcem jest młoda majowa pokrzywa lub wierzchołki bardziej wyrośniętych roślin.

Ilość: 1 garnek
Czas przygotowania: 45 minut
Czas przygotowania: 
35 minut + czas moczenia daktyli (min. 3 godziny)

Składniki:
• 3 garście świeżej pokrzywy
• 1 cebula
• 4 ziemniaki
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1/4 selera (lub natka selera)
• 1 natka koperku
• 3 ząbki czosnku
• 2–3 łyżki masła (zwykłego lub klarowanego)
• lubczyk, pieprz, sól do smaku
• śmietana do zabielenia zupy
• grzanki lub jajka ugotowane na twardo (1 na 1 osobę)

Jarzyny umyć, obrać i drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło i kilka minut podsmażać na nim jarzyny, często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać drobno posiekaną pokrzywę i starty czosnek oraz lubczyk, zalać wodą (ok. 2 litry). Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż jarzyny zmiękną. Zupę doprawić solą i pieprzem, a na koniec dosypać drobno pokrojonego koperku i/lub natki pietruszki. Zupę podawać z grzankami, pieczywem lub jajkiem ugotowanym na twardo. Można zabielić ją śmietaną lub jogurtem.

• Pokrzywa przestaje parzyć, kiedy poddamy ją obróbce termicznej. Może to być duszenie lub przelanie wrzątkiem. Do szatkowania można założyć gumowe rękawice.

• Zupę pokrzywową można też przyrządzać jak klasyczną szpinakową. Warto jednak pamiętać o drobnym poszatkowaniu liści i młodych łodyg pokrzywy.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.