Zielone pesto można zrobić z różnego rodzaju roślin. Tradycyjnie do jego przygotowania używa się świeżej bazylii.
istockphoto
Mój ulubiony miks to połączenie natki koperku i pietruszki z odrobiną soku z cytryny. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a powstałą masę można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Dobrze smakuje na grzankach czy jako dodatek do kanapek. Można też gotowe pesto dodać do ugotowanego makaronu. W ten sposób w szybki i bezproblemowy sposób przygotujemy zielone spaghetti. Do pesto często dodaje się niewielki kawałek parmezanu. Wtedy ma bardziej wyrazisty smak, ale nie każdy go lubi. Wymieniać i mieszać można też ziarenka i orzechy. W ten sposób jesteśmy w stanie za każdym razem uzyskać nieco inny smak pesto.
Czas przygotowania:
15 minut
Ilość: 1 miseczka
Składniki:
• 4 garście posiekanego czosnku niedźwiedziego
• 2 garście orzechów laskowych lub nasion słonecznika
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki oliwy
• sól, pieprz
Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyć, osuszyć, a następnie drobno poszatkować. Orzechy laskowe podpiec w piekarniku lub na suchej patelni. Orzechy można zamienić na podprażone ziarna słonecznika. Czosnek obrać i drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera. Dolać oliwy, a potem wszystko zmiksować na gładką masę. na koniec całość doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu lub przechowywać w wyparzonym wcześniej słoiku w lodówce, dwa–trzy dni.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.