Jest jedną z najbardziej popularnych zup w tradycyjnej kuchni polskiej.
istockphoto
I choć w każdym domu smakuje trochę inaczej, baza jest ta sama. Zakwas i dodatki, charakterystyczny kwaskowaty smak i przyprawy. W kuchni staropolskiej gotowana była na kości cielęcej z dodatkiem grzybów i zaprawiana na koniec ubitymi jajkami. Dziś do tego celu najczęściej używa się śmietany. Zupa jest bardzo ekonomiczna, bo dzięki niej łatwo zagospodarować kupione lub przygotowane na Święta Wielkanocne wędliny i gotowane na twardo jajka. Serwując żurek, można to wszystko wykorzystać jako tzw. wkładkę lub podawać go z gotowanymi ziemniakami.
Ilość: 6–8 porcji
Czas przygotowania:
1 godzina + czas przygotowania zakwasu i bulionu
Składniki:
Zakwas:
• 8–10 łyżek żytniej mąki
• 1/2 l wody
Zupa:
• 2 l wywaru lub bulionu
• 500 ml zakwasu żytniego
• 4 białe surowe kiełbaski
• 1 duża cebula
• 100 g boczku
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka chrzanu
• 2 łyżki majeranku
• sól, pieprz do smaku
• 3 łyżki śmietany 30 proc. (opcjonalnie)
Aby zrobić zakwas, wystarczy w sparzonym słoju wymieszać mąkę żytnią z letnią wodą. Całość nakryć ściereczką, mieszać przynajmniej raz dziennie czystą łyżką i pod przykryciem ze ściereczki zostawić w ciepłym miejscu na 4 do 7 dni. Pod koniec kiszenia do zakwasu można dodać ząbek czosnku dla podbicia smaku.
Ugotowany wcześniej bulion zagrzej w garnku, a następnie dodaj do niego białe kiełbaski i gotuj na małym ogniu. Można je wcześniej naciąć lub ponakłuwać widelcem. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż lekko na patelni, a potem dodaj do bulionu i gotuj pod przykryciem kilkanaście minut. Wyłów kiełbaski i odłóż na bok, a do zupy dolej połowę zakwasu i zamieszaj. Dodaj chrzan, czosnek, sól, pieprz i majeranek. Skosztuj zupę i dopraw ją jeszcze pozostałym zakwasem oraz (jeśli lubisz) śmietaną 30 proc. (przed wlaniem jej do gorącej zupy warto rozprowadzić ją w kubku z kilkoma łyżkami zupy, aby nie powstały grudki). Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i pokrojoną w plastry ugotowaną kiełbaską.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.