Te puszyste i łatwe do zrobienia placki pochodzą z Ukrainy.
istockphoto
Można je podawać jako deser w wersji z bitą śmietaną, gałką lodów i owocami albo jako śniadanie – posypane cukrem pudrem z łyżką ulubionego dżemu, jogurtu naturalnego i owocami. Sekret dobrych syrników tkwi w niewielkiej ilości dodanej mąki. Choć masa jest dość kleista, za pomocą łyżki można z niej formować nieregularne placki, które potem smażymy na klarowanym maśle lub oleju. Dzięki niewielkiej ilości cukru placki nie są zbyt słodkie. Można nimi zastąpić racuchy lub naleśniki. W tradycyjnych przepisach z Ukrainy do masy dodaje się jeszcze rodzynek, a zamiast mąki występuje czasem kasza manna. Można wypróbować obie wersje.
Ilość: ok. 15–20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
• 500 g twarogu
• 2 jajka
• 3–4 łyżki mąki + trochę do obtaczania placków
• 2 łyżeczki cukru
• 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
• 1 szczypta soli
• olej do smażenia
Ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby powstała gładka masa (można użyć blendera lub malaksera). Na talerz lub do płytkiej miseczki wsypujemy mąkę, w której będziemy obtaczać placki. Powstała masa serowa jest dość kleista, dlatego przydadzą się dwie łyżki – jedną nabieramy, a drugą zdejmujemy masę do miski z mąką. W rękach formujemy placki, otrząsamy z nich nadmiar mąki i na bieżąco smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu naturalnego, z dżemem lub owocami sezonowymi.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.