Syrniki – serowe placuszki

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 12/2022

publikacja 24.03.2022 00:00

Te puszyste i łatwe do zrobienia placki pochodzą z Ukrainy.

Syrniki – serowe placuszki istockphoto

Można je podawać jako deser w wersji z bitą śmietaną, gałką lodów i owocami albo jako śniadanie – posypane cukrem pudrem z łyżką ulubionego dżemu, jogurtu naturalnego i owocami. Sekret dobrych syrników tkwi w niewielkiej ilości dodanej mąki. Choć masa jest dość kleista, za pomocą łyżki można z niej formować nieregularne placki, które potem smażymy na klarowanym maśle lub oleju. Dzięki niewielkiej ilości cukru placki nie są zbyt słodkie. Można nimi zastąpić racuchy lub naleśniki. W tradycyjnych przepisach z Ukrainy do masy dodaje się jeszcze rodzynek, a zamiast mąki występuje czasem kasza manna. Można wypróbować obie wersje.

Ilość: ok. 15–20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki:

•  500 g twarogu
•  2 jajka
•  3–4 łyżki mąki + trochę do obtaczania placków
•  2 łyżeczki cukru
•  1/2 łyżeczki cukru waniliowego
•  1 szczypta soli
•  olej do smażenia

Ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby powstała gładka masa (można użyć blendera lub malaksera). Na talerz lub do płytkiej miseczki wsypujemy mąkę, w której będziemy obtaczać placki. Powstała masa serowa jest dość kleista, dlatego przydadzą się dwie łyżki – jedną nabieramy, a drugą zdejmujemy masę do miski z mąką. W rękach formujemy placki, otrząsamy z nich nadmiar mąki i na bieżąco smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu naturalnego, z dżemem lub owocami sezonowymi.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.