Minipączki zwane castagnole, czyli kasztany, to typowy dla włoskiego regionu Emilia-Romania przysmak karnawałowy.
istockphoto
Smaży się je bądź piecze w piekarniku i podaje posypane cukrem pudrem lub macza w miodzie i posypuje posiekanymi orzechami. Powinny być chrupiące z wierzchu, a miękkie i puszyste w środku. Znane też są we Włoszech jako friuli, gnocchi dolci, a w Umbrii nazywa się je struffoli di carnevale, cicerchiata lub fevette mielate. Choć to niezbyt łatwe, można je nadziewać czekoladą lub kremem cytrynowym.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: ok. 30 sztuk
Składniki:
• 200 g mąki
• 40 g miękkiego masła
• 2 jaja
• 50 g cukru
• skórka starta z 1/2 cytryny
• 1 cukier wanilinowy
• 1 łyżka likieru pomarańczowego (lub brandy)
• 1 łyżeczka
• proszku do pieczenia
• szczypta soliolej lub smalec do smażeniacukier puder do posypania lub miód i posiekane orzechy
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dosypać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Wlać likier pomarańczowy, a na koniec dodać miękkie masło i skórkę startą z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować wałeczki i podzielić je nożem na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażyć na rozgrzanym w rondlu tłuszczu lub piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 10 minut), aż będą rumiane. Można je podawać posypane cukrem pudrem, zamoczone w miodzie rozcieńczonym odrobiną wody i posypane posiekanymi orzechami lub oblane czekoladą.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.