Castagnole

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 2/2022

publikacja 13.01.2022 00:00

Minipączki zwane castagnole, czyli kasztany, to typowy dla włoskiego regionu Emilia-Romania przysmak karnawałowy.

Castagnole istockphoto

Smaży się je bądź piecze w piekarniku i podaje posypane cukrem pudrem lub macza w miodzie i posypuje posiekanymi orzechami. Powinny być chrupiące z wierzchu, a miękkie i puszyste w środku. Znane też są we Włoszech jako friuli, gnocchi dolci, a w Umbrii nazywa się je struffoli di carnevale, cicerchiata lub fevette mielate. Choć to niezbyt łatwe, można je nadziewać czekoladą lub kremem cytrynowym.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: ok. 30 sztuk

Składniki:
•  200 g mąki
•  40 g miękkiego masła
•  2 jaja
•  50 g cukru
•  skórka starta z  1/2 cytryny
•  1 cukier wanilinowy
•  1 łyżka likieru pomarańczowego  (lub brandy)
•  1 łyżeczka
•  proszku do pieczenia
•  szczypta soliolej lub smalec do smażeniacukier puder do posypania lub miód i posiekane orzechy

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i wymieszać. Następnie dosypać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy. Wlać likier pomarańczowy, a na koniec dodać miękkie masło i skórkę startą z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować wałeczki i podzielić je nożem na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Pączki smażyć na rozgrzanym w rondlu tłuszczu lub piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 10 minut), aż będą rumiane. Można je podawać posypane cukrem pudrem, zamoczone w miodzie rozcieńczonym odrobiną wody i posypane posiekanymi orzechami lub oblane czekoladą.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.