Łamańce z makiem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 51/2021

publikacja 23.12.2021 00:00

Desery z makiem w roli głównej pojawiają się głównie podczas świąt Bożego Narodzenia. Najbardziej popularny jest krucho-drożdżowy zawijaniec zwany makowcem, a ostatnio coraz bardziej modny i dekoracyjny wieniec makowy.

Łamańce z makiem istockphoto

Oba ciasta przygotowuje się podobnie, a różni je tylko ostateczny kształt. Innymi potrawami pojawiającymi się na świątecznych stołach w różnych częściach Polski są kluski, makaron lub pierogi z makiem, na Śląsku makówki, a gdzieniegdzie łamańce z makiem. Te ostatnie są bardzo dekoracyjnym daniem. Słodko doprawioną masę makową z bakaliami nabiera się na kruche ciasteczka. Deser ten można przyrządzić, kiedy z tradycyjnie wypiekanego makowca zostanie trochę farszu, którego nie chcemy wyrzucić.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Ilość: Średnia salaterka

Składniki:

NA ŁAMAŃCE:

•  300 g mąki
•  200 g zimnego masła
•  100 g cukru pudru
•  1–2 żółtek

MASA MAKOWA:  

•  1 szklanka maku
•  2 szklanki mleka lub wody
•  2/3 szklanki miodu
•  120 g rodzynek
•  120 g migdałów
•  skórka pomarańczowa (jeśli lubimy)

Do wykonania ciasta na łamańce wystarczy, siekając na stolnicy nożem, połączyć wszystkie składniki, a następnie zagnieść je na gładkie ciasto. Owinięte folią spożywczą powinno schładzać się w lodówce minimum 40 minut. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni, na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wycinać z niego wybrane kształty (tak jak przy piernikach). Piec 10–15 minut, aż się zrumienią (uważajmy, by się nie przypaliły). Mak opłukać i sparzyć wrzątkiem lub gotować kilkanaście minut w mleku, aż zmięknie. Następnie zmielić go dwa razy w maszynce lub utrzeć w makutrze. Kiedy jest już rozdrobniony, łączymy go z miodem, sparzonymi wcześniej rodzynkami i posiekanymi migdałami bez skórki. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć, dodając słodkiej śmietanki. Bazą makowej masy może być też zmielony na sucho mak, który należy gotować na małym ogniu w niewielkiej ilości mleka, aby zmiękł. Można do niego dodać miód i bakalie, tak jak w przepisie. Gotową masę należy przełożyć do salaterki lub miski i ozdobić ciasteczkami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.