Moda na superfoods

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 46/2021

publikacja 18.11.2021 00:00

Czy aby być zdrowym, trzeba wprowadzać do codziennego menu egzotyczne produkty o niezwykłym działaniu?

Moda na superfoods istockphoto

Owoce goji, nasiona chia, komosa ryżowa, amarantus, sok z aloesu, orzechy pekan czy makadamia to egzotycznie brzmiące nazwy produktów spożywczych, które mają działanie prozdrowotne. Te określane jako superfoods produkty szybko stały się modne, a jedzenie potraw z ich dodatkiem ma zapewnić zdrowie i witalność. Rzeczywiście superfoods zawierają wyjątkowy zestaw zdrowych składników. Chodzi tutaj głównie o witaminy, składniki mineralne, błonnik, białka i aktywne substancje, w tym takie o działaniu antyoksydacyjnym.

Podążając za modą i nowinkami kulinarnymi, zapominamy jednak często o naszych krajowych warzywach, owocach, orzechach, zbożach i nasionach, które niczym nie ustępują tym zagranicznym. Te dostarczane często z odległych krajów nie zawsze są świeże i prawidłowo przechowywane. Nie bez znaczenia są też ich ceny – dużo wyższe niż ceny produktów krajowych. Na które z rodzimych produktów warto więc zwrócić uwagę?

Dostępne jest 16% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.