Gruszki z nadzieniem

18.11.2021 00:00 GN 46/2021

publikacja 18.11.2021 00:00

Jabłka i gruszki dostępne w sklepach w wielu odmianach to znak, że zaczęła się jesień. Częściej w kuchni używamy jabłek – czy to na surowo, czy w szarlotkach, czy wreszcie w kompotach, musach i jako dodatek do sałatki.

Gruszki z nadzieniem istockphoto

Gruszki, mam wrażenie, cieszą się mniejszą popularnością. Tymczasem gruszka, dużo słodsza niż jabłko, prowokuje do eksperymentowania. Dobrze komponuje się z orzechami, rukolą i serem pleśniowym. A ponieważ jest zaliczana do owoców bardzo zdrowych, warto spróbować przekąski, która łączy słodycz z wytrawnym smakiem sera. Można ją podawać jako przystawkę z pieczywem (grzanką), deser do wina lub dodatek do dania głównego.

Czas przygotowania: 1/2 godziny
Ilość: 4 porcje

Składniki:
• 4 twarde gruszki
• 8 plastrów sera pleśniowego
• 2 garści orzechów włoskich
• 4 łyżki miodu
• pieprz do smaku
Opcjonalnie:
• 1 garść rodzynek
• 1 łyżka rozmarynu
• lub tymianku

Gruszki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić połówki owoców. Następnie oliwą nacieramy naczynie żaroodporne lub blaszkę, w której będą zapiekać się owoce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza. Miodem smarujemy dokładnie powierzchnię przekrojonych gruszek od strony skórki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy plastry sera (można je też rozdrobnić) i pokruszone orzechy włoskie. Całość obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do pieca i pieczemy ok. 25–35 minut. Podajemy ciepłe, z grzankami, na rukoli z przekrojoną świeżą figą lub jako dodatek do dania głównego (np. pieczonego drobiu). Do nadzienia można dodać też miękkich rodzynek, a całość posypać dodatkowo suszonym rozmarynem.

Smacznego :)

Drodzy Czytelnicy!

Jeśli chcecie podzielić się przepisami swoich ulubionych potraw świątecznych, chętnie je przeczytam i opublikuję na łamach „Gościa Niedzielnego”. Można je przesyłać na adres: anna.leszczynska@gosc.pl wraz z krótką historią potrawy lub osoby, która jej Was nauczyła. Dziękuję :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
  • Zobacz więcej w bibliotece
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.