Skrzydełka w miodzie

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 40/2021

publikacja 07.10.2021 00:00

Dzięki temu przepisowi w prosty sposób można przygotować przysmak o nieco egzotycznym smaku.

Skrzydełka w miodzie istockphoto

W wyniku połączenia miodu i pikantnej papryki chili danie kojarzy się z kuchnią azjatycką, w której bardzo często spróbować można połączenia ostrego smaku ze słodyczą owoców (ananas, mango) czy sosów przyrządzanych na bazie miodu i sosu sojowego. Miód powoduje, że sos użyty w tym przepisie zamienia się w gęstą błyszczącą glazurę, która w miarę podgrzewania coraz grubszą warstwą pokrywa mięso. A choć w przepisie są skrzydełka, do tego dania można użyć również pałek z kurczaka. Obie wersje smakują dobrze, są soczyste i wyraziste w smaku. Danie można podawać na obiad lub kolację z dodatkiem sałatki z selera (z jogurtem, rodzynkami, jabłkiem i pieprzem) lub z kiszonkami domowej roboty.

Dostępne jest 35% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.