Europejczycy marnują mniej żywności niż Amerykanie

Marek Krzysztofiak SJ

|

VATICANNEWS.VA

publikacja 29.09.2021 17:50

Organizacja Waste Watcher opublikowała dane z raportu na temat wykorzystywania żywności w ośmiu krajach świata. „Papież był dla nas wielkim przewodnikiem dzięki encyklice Laudato si'. Utwierdził nas w przeświadczeniu o konieczności wdrażania ekologii integralnej” – powiedział papieskiej rozgłośni Andrea Segrè, dyrektor naukowy tej organizacji.

Europejczycy marnują mniej żywności niż Amerykanie unsplash

„Wyrzucanie jedzenia to odrzucanie ludzi. To skandal, że nie zdajemy sobie sprawy, jak cenna jest żywność i jak wiele dobra się marnuje” – czytamy w papieskim tweecie na Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. W przeddzień obchodów Międzynarodowe Obserwatorium Żywności i Zrównoważonego Rozwoju zaprezentowało w Rzymie dane, w których porównało nawyki kupowania, korzystania i zarządzania żywnością na poziomie globalnym. Badanie, przeprowadzone w ośmiu krajach - USA, Chinach, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Włoszech, Rosji, Niemczech i Hiszpanii - wykazało, że Europejczycy zwracają większą uwagę na marnowanie żywności niż mieszkańcy Ameryki Północnej, a Włochy są liderem jeśli chodzo o najmniejszą ilość odpadów pod względem tygodniowej ilości na mieszkańca. W przeprowadzonej ankiecie 77% Włochów stwierdziło też, że nadmierne odpady są zjawiskiem niemoralnym.

Raport ma być punktem wyjścia do promowania inicjatyw mających na celu osiągnięcie Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli zmniejszenia o połowę ilości odpadów żywnościowych do 2030 roku. O powodach marnotrawienia żywności opowiedział Radiu Watykańskiemu Andrea Segrè, dyrektor naukowy Waste Watcher International Observatory, organizacji zajmującej się działaniami na rzecz żywności i zrównoważonego rozwoju.

„Istnieje wiele powodów, dla których żywność jest marnowana, od kupowania zbyt dużych ilości w stosunku do faktycznej konsumpcji, po pobieżne czytanie etykiet z datą ważności. Temu brakowi świadomości można zaradzić poprzez większą edukację żywieniową. Narzędzia do zapobiegania marnotrawstwu istnieją, ale trzeba z nich korzystać. Podstawową kwestią jest to, że żywność nie jest uważana za cenny zasób, nie uznaje się jej wartości i uważa się, że można ją łatwo zutylizować, jak zużyty sprzęt. Niestety, nawet pytania dziennikarzy czy kampanie informacyjne o produkcji żywności nie wydają się zwiększać świadomości konieczności zmniejszenia skali marnotrawstwa. Nie myślimy o ograniczonych zasobach naturalnych. Dlatego nasze Obserwatorium chce zwrócić uwagę świata i polityki na ten problem, by wzrosła świadomość o pochodzeniu żywności wśród obywateli, którzy mają swobodny dostęp do niej jako towaru, co niestety nie jest powszechne. Papież był dla nas wielkim przewodnikiem. «Marnotrawstwo» i «odrzucenie» to słowa, które ciągle powracają w przemówieniach Franciszka. Encyklika Laudato Si' była naszą inspiracją do podjęcia prewencyjnej pracy w przywracaniu ekologii integralnej na jej miejsce. Działania, które podjęliśmy w ramach kampanii Zero Waste, prowadzą do analizy dotyczącej odpadów w ich różnych formach.“

Segrè podkreślił też, że należy pamiętać, iż liczba osób ubogich pod względem ekonomicznym rośnie w postępie geometrycznym. „Kilka miesięcy temu złożyliśmy propozycję, którą nazwaliśmy „żywność z odzysku”, aby wprowadzić obowiązek odzyskiwania żywności na cele charytatywne, zwłaszcza przez tych, którzy mogą ją przekazać, zamiast po prostu wyrzucić” – stwierdził naukowiec.