Z jesiennego ogrodu

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 38/2021

publikacja 23.09.2021 00:00

Ogród o tej porze to obfitość warzyw, owoców, a także niektórych kwiatów. Część z nich można wykorzystać w kuchni.

Bergenia to zimozielona bylina, lubi stanowiska zacienione. Bergenia to zimozielona bylina, lubi stanowiska zacienione.
istockphoto

O tej porze roku klomby z kwiatami bardzo różnią się od tych wiosennych. Wiele roślin już przekwitło, a te, które zostały, są odporne na niższe temperatury. Wiele ze znanych nam roślin ozdobnych ma zastosowanie w kuchni. Co ciekawe, mają one właściwości prozdrowotne, pozwalające przetrwać jesienne deszczowe dni i coraz częściej pojawiające się infekcje. Wśród popularnych roślin ogrodowych na uwagę zasługują pięknie wybarwiające się na żółto, pomarańczowo, purpurowo aż po brąz aksamitki i bergenia.

Kopciuszki śmierdziuszki

Należą do rodziny astrowatych i są popularną u nas rośliną cmentarną i ogrodową. Choć bardzo ozdobne, z aksamitnymi, wysyconymi w kolorze kwiatami, nie przez wszystkich są lubiane ze względu na ich charakterystyczny intensywny zapach. Dzięki niemu w niektórych regionach Polski nazywane są śmierdziuszkami, a w innych afrykankami, byczkami, turkami czy kopciuszkami. Dzięki temu, że są niezbyt wymagające i łatwe w uprawie, rosną nie tylko w ogrodach, ale także w donicach czy skrzynkach balkonowych. Co więcej, są roślinami bardzo pożytecznymi dla naszych upraw. Dzięki swojemu intensywnemu zapachowi i zawartemu w korzeniach tertienylowi aksamitki chronią rosnące w ich sąsiedztwie rośliny przed nicieniami. Mają właściwości antygrzybiczne, działają odstraszająco na komary, meszki, krety i gryzonie, a także hamują wzrost niektórych chwastów. W szklarniach natomiast dzięki unoszącym się substancjom lotnym aksamitka odstrasza mączliki szklarniowe. Warto więc wykorzystać ją w ogrodzie nie tylko w celach dekoracyjnych.

Dostępne jest 28% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.