Babeczki z owocami leśnymi

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 38/2021

publikacja 23.09.2021 00:00

Przepis na babeczki jest prosty i praktyczny. Kruche spody można upiec wcześniej, a potem tylko wypełniać je kremem i owocami.

Babeczki z owocami leśnymi istockphoto

W cukierniach najczęściej spotkamy kremy na bazie budyniu, ale mniej słodki, a równie smaczny będzie taki z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Na tak przygotowany krem możemy wyłożyć wszystkie owoce sezonowe, ale jeżyny, późne maliny i jagody o tej porze roku będą szczególnie smaczne i soczyste. Tym bardziej że podczas spaceru po lesie lub łąkach znaleźć je można rosnące dziko. Jeśli owoce są kwaśne, można dodać nieco więcej cukru do kremu, ale nie jest to konieczne.

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: ok. 24 sztuk

Składniki:

  • Na kruche spody:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 żółtko

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki (30–36 proc.)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 0,5 kg owoców
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Cukier puder i przesianą przez sito mąkę mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy szczyptę soli, żółtko i miękkie masło. Całość zagniatamy ręką, dzielimy na dwie porcje i odkładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180 stopni i smarujemy tłuszczem foremki. Aby ciasto nie przywarło, można dodatkowo wysypać dno kaszą manną. Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek i foremką wykrawamy kształty. Wykładamy każdą foremkę tak, aby pokryła spód i połowę brzegu. Pieczemy ok. 15 minut (aż się zrumieni). Na krem najpierw trzeba ubić śmietankę z dodatkiem cukru. Potem dodawać porcjami mascarpone i jeszcze chwilę ubijać, do uzyskania gładkiej masy. Na wystudzone spody wykładamy krem i dekorujemy owocami.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.