Trzy zioła św. Hildegardy

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 35/2021

publikacja 02.09.2021 00:00

Mają wszechstronne działanie i egzotyczne, obco brzmiące nazwy. Bertram, galgant i dyptam – jak można je wykorzystać?

Trzy zioła św. Hildegardy istockphoto

Święta Hildegarda z Bingen i jej recepty na zdrowie fizyczne oraz duchowe wywodzą się ze średniowiecza. Ta genialna benedyktynka i uczona mistyczka przekazała wiele zaleceń prozdrowotnych, które są aktualne także dziś. Choć kojarzona jest głównie z orkiszem, coraz szerzej odkrywane i stosowane są również jej zalecenia żywieniowe. Świadome odżywianie, regularność i jakość snu, aktywność i dbałość o kondycję duchową to tylko niektóre z jej wskazówek. Skuteczność jej kuracji oraz zastosowanie konkretnych ziół potwierdzają współczesne badania naukowe. Wśród roślin korzystnie wpływających na zdrowie, stosowanych przez św. Hildegardę w kuchni, wymienić można dobrze nam znane przyprawy, takie jak: gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, hyzop, kmin rzymski, koper włoski czy macierzanka. Ale są też mniej znane rośliny o szerokim spektrum działania – galgant, bertram i dyptam. Wszystkie według św. Hildegardy na stałe powinny zagościć w kuchni. Nadają się do przyprawiania potraw słodkich i wytrawnych, można je ze sobą mieszać i stosować w małych dawkach codziennie. Dodane do past, ciast czy przetworów z czasem przenikają je intensywnym, ostrym, lekko korzennym smakiem.

Dostępne jest 22% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.