Cukinia na cieście francuskim

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 34/2021

publikacja 26.08.2021 00:00

Im młodsze, tym smaczniejsze. Wyhodowane w ogrodach mogą przybierać różne rozmiary i kolory.

Cukinia na cieście francuskim istockphoto

Cukinia, zwana też przez wielu kabaczkiem, występuje w odmianach z żółtą, zieloną, nakrapianą lub pasiatą skórką. Sprowadzona do Polski z Włoch znana i uprawiana była wcześniej w Meksyku i Ameryce Południowej. Jest odżywczym warzywem z niskim indeksem glikemicznym. Mogą ją włączyć do swojej diety osoby dbające o linię i z nadwagą, bo jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dodatkowym jej atutem, poza zawartością potasu, żelaza, magnezu, beta karotenu oraz witamin (C, K, PP, B1) jest to, że podczas dojrzewania nie odkładają się w niej metale ciężkie. Mogą ją stosować osoby z problemami żołądkowymi (nadkwaśność) i małe dzieci. Najczęściej smażona na patelni lub faszerowana i zapiekana w piekarniku, ma jeszcze wiele innych zastosowań. Można z niej zrobić makaron à la spaghetti (w wersji na surowo), usmażyć placki, upiec pasztet czy dodać ją do ciasta.

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki:

•  1 opakowanie ciasta francuskiego
• 2 małe cukinie (lub 1 duża)
• 300 g sera ricotta
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1/2 cebuli lub 2 cebulki dymki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka rozmarynu
• 1 szczypta słodkiej papryki
• 1 łyżka oliwy
• sól, pieprz

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Serek ricotta rozdrabniamy w misce widelcem dodając drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, rozmarynem i słodką papryką. Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta, tak aby utworzyły rant, który smarujemy cienką warstwą oliwy. Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy doprawiony przyprawami ser ricotta. Następnie umytą cukinię z odciętymi końcówkami kroimy na cienkie plastry. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy do twardych serów. Cienko pokrojone plastry umieszczamy na warstwie serka. Całość z wierzchu lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok. 25–30 minut, pilnując, aby brzegi i wierzch się nie spaliły. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.