Pod koniec wakacji można delektować się pysznymi owocami prosto z krzaka i drzewa. Jeżyny, maliny czy jagody świetnie smakują na surowo, jako dodatek do deserów.
istockphoto
Warto jeść szczególnie ciemne owoce, które zawierają wiele cennych składników dla zdrowia. O ile maliny i jagody są bardzo popularne i dostępne w sklepach spożywczych, o tyle jeżyny można kupić dużo rzadziej. A szkoda, bo owoce te dostarczają błonnika, spowalniają wchłanianie glukozy do krwi i ograniczają przyswajanie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Zawierają witaminy C i E, odpowiedzialne za spowalnianie procesów starzenia się organizmu. Poza tym owoce i liście jeżyny mają działanie przeciwzapalne, poprawiające mikrokrążenie, co dotyczy szczególnie gałki ocznej. Warto więc przy okazji zbierania owoców ususzyć trochę liści na jesienną herbatę.
Czas przygotowania: 30 minut + czas schładzania
Ilość: 4 porcje
Składniki:
Wersja 1:
Wersja 2:
Przepis:
Wersja 1
Zacznij ubijać schłodzoną śmietankę. Stopniowo dodawaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj do sztywności. Do pucharków pokrusz ciastka (herbatniki), wyłóż na nie masę, a całość udekoruj owocami. Deser można schłodzić przed podaniem.
Wersja 2
Żelatynę namocz w 1/4 szklanki mleka, aż spęcznieje. Resztę mleka podgrzej w rondelku, pilnując, żeby się nie zagotowało, i rozpuść w nim cukier. Dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij wanilię i do wciąż ciepłego roztworu dodaj mleko z namoczoną żelatyną. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Kiedy masa ostygnie, roztrzep maślankę i wymieszaj z mlekiem. Przelej do pucharków i odstaw do schłodzenia (najlepiej na noc). Podawaj z owocami.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.