Przyprawa z suszonych warzyw

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Nowy numer 32/2021

publikacja 12.08.2021 00:00

Własnoręcznie zbierane i suszone zioła mają niezwykle intensywny zapach i smak.

Przyprawa z suszonych warzyw istockphoto

Łatwo się o tym przekonać, porównując smak herbaty z melisy, rumianku czy mięty kupionej w zwykłym sklepie spożywczym z naparem z własnych zbiorów. Podobnie wygląda to w przypadku przypraw suszonych domowym sposobem. Nawet mieszanki popularnych warzyw potrafią nadać intensywny smak zupie czy gulaszowi. Co roku staram się ususzyć duży słój mieszanki, którą potem wykorzystuję w kuchni. W przepisie podaję bazę, którą można uzupełniać innymi ulubionymi roślinami i grzybami.

Czas przygotowania: tyle, ile wymaga suszenie poszczególnych składników
Ilość: 3-litrowy słój

Składniki:

  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 1 duża wiązka liści selera (z 2 korzeni)
  • 1 duży por
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek lubczyku
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 pęczki cebulki dymki lub szczypiorku

Wszystkie zielone części roślin można suszyć w specjalnej suszarce, pocięte w drobniejsze części, tak aby zmieściły się na sitach. Kolejnym sposobem jest poszatkowanie ich i suszenie na tacy w przewiewnym miejscu lub w pęczkach związanych nitką. Cebulę, por, korzenie pietruszki, selera i marchewki po obraniu należy pokroić w cienkie plastry i suszyć w suszarce lub uchylonym piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze do 50 stopni. Można suszyć partiami i stopniowo mieszać, dodając kolejne składniki. Po wysuszeniu surowiec jest kruchy i łatwo go rozdrobnić w dłoniach. Jeśli wolimy sypką przyprawę, możemy susz rozdrobnić w malakserze, młynku czy moździerzu.

Do bazowej mieszanki można dodawać też części innych roślin, takich jak fenkuł włoski, pokrzywa, podagrycznik, bylica pospolita, krwawnik, ziarna dzikiej marchwi czy grzyby leśne. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju lub w puszce.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.