Choć przepis na ciasto francuskie wydaje się prosty, dużo czasu i energii wymaga wielokrotne wałkowanie go na cienkie warstwy i schładzanie w lodówce.
istockphoto
Na szczęście w większości sklepów spożywczych można kupić gotowe ciasto. Jest neutralne w smaku, a więc będzie dobrze smakować zarówno w wersji na słodko (z owocami, dżemem, konfiturą czy czekoladą), jak również jako podkład do wytrawnej, lekkiej pizzy. Można ją przygotować z wieloma dodatkami. Pieczarki, szpinak, ser, wędlina oraz szparagi to tylko niektóre z nich. Taka upieczona na szybko pizza przyda się przy okazji niespodziewanej wizyty znajomych lub jako ciepła kolacja.
Czas przygotowania: 1 godz.
Ilość: 6 porcji
Składniki:
Wersja 2:
W obu wersjach piekarnik nastaw na 200 st. C, a ciasto rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wersji pierwszej szpinak krótko blanszuj na patelni z masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy ostygnie, wymieszaj energicznie z jajkami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Brzegi ciasta zawiń. Masę szpinakowo-jajeczną wyłóż na ciasto i piecz w piekarniku, aż stężeje (ok. 20 min.). Można też wyłożyć na ciasto szpinak, a jajka wbić w 4 ćwiartkach prostokąta. Podawaj z poszatkowanym szczypiorkiem.
W drugiej wersji szparagi umyj, obierz i poucinaj stwardniałe łodygi. Każdy szparag owiń plastrem szynki parmeńskiej lub cienko pokrojonym boczkiem. Powierzchnię ciasta posmaruj oliwą z oliwek a następnie pokrusz na nim ser. Układaj szparagi owinięte wędliną, dodaj pokrojone w paski pomidory i pokruszone orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku 15–20 minut. Podawaj ze świeżymi listkami mięty lub bazylii.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.