Warzywa i owoce na zdrowie

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 28/2021

publikacja 15.07.2021 00:00

Czy zjadane codziennie warzywa i owoce mogą mieć wpływ na kondycję i zdrowie naszych oczu, skóry czy układu pokarmowego?

Warzywa i owoce na zdrowie istockphoto

Dawniej dieta bogatsza była w orzechy, warzywa, owoce, zboża i mleko. Generalnie jadało się mniej, bo pożywienie trudno było zdobyć, a status materialny nie zawsze pozwalał na spożywanie pełnowartościowych posiłków. Znane praktyki medyczne nie zawsze potrafiły znaleźć skuteczne lekarstwo na dziesiątkujące ludność choroby. Dzisiaj postęp medycyny jest ogromny, co ma znaczący wpływ na długość i jakość życia ludzi. Ale postęp cywilizacji niesie też ryzyko chorób, które występują w wyniku złego odżywiania się, braku ruchu i zbyt dużych ilości jedzenia w stosunku do potrzeb organizmu. Stąd współcześnie mamy do czynienia z plagą otyłości niemal na całym świecie. Coraz więcej osób choruje też na cukrzycę, otłuszczenie organów wewnętrznych, nowotwory, nadciśnienie czy miażdżycę. Tymczasem dobrze zbilansowana dieta z dużą ilością warzyw i owoców ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Zjadanie niektórych warzyw i owoców może działać profilaktycznie i budować odporność naszego organizmu.

Wybory i nawyki

Przywiązanie do smaków z domu rodzinnego czy konkretnych dań bardzo trudno zmienić. Choć coraz częściej otwieramy się na nowe smaki i nowinki kulinarne, rzadko wprowadzamy je na stałe do codziennego jadłospisu. Chętniej natomiast kupujemy produkty reklamowane i te, które mają promocyjną cenę. W efekcie jemy dużo słabej jakości pożywienia. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia każdy talerz w połowie powinny zajmować warzywa i owoce. Do tego codziennie powinniśmy zażywać ruchu przez co najmniej 35 minut. Zasady zostały ujęte w nowej piramidzie żywienia, gdzie na samym dole znajduje się ruch.

Dostępne jest 35% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.