Zupa rybna

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 28/2021

publikacja 15.07.2021 00:00

Choć wydaje się skomplikowana w przygotowaniu, jest prostą i pożywną zupą, która kojarzy się z wakacjami nad morzem czy jeziorem. Co kraj, to inny sposób przyrządzania tego ciągle jeszcze u nas niedocenianego dania.

Zupa rybna istockphoto

Norweska zupa grønn ma kolor zielony, bo do wywaru z ryb dodaje się szpinaku, gęstej śmietany, pasty czosnkowej i przypraw. W Japonii natomiast zupę zwaną suimono gotuje się na bazie wodorostów, suszonych sardynek, wiórków ryby bonito, sake i sosu sojowego. Dla odmiany lekka tajska zupa rybna nie jest tłusta, a swój oryginalny smak zawdzięcza przyprawom takim jak kurkuma, szafran, kolendra, bazylia, curry i trawa cytrynowa. Podaje się ją z kawałkami ryb, świeżym startym imbirem, makaronem i dodatkiem soku z cytrusów. U nas zupa rybna ma wiele odmian różniących się składnikami, gęstością i intensywnością smaków. Warto ją ugotować ze świeżych ryb słodkowodnych lub morskich.

Czas przygotowania: 1 godz.
Ilość: 6 porcji

Składniki:

  • 400 g rybnych części (może być łosoś, dorsz, flądra, halibut, mintaj, karp, amur, okoń, karaś, płotka)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • po 1 szczypcie: papryki słodkiej, ostrej, soli, pieprzu, lubczyku
  • 1–2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy

Cebulę, czosnek, seler, marchewkę obierz i pokrój na drobne części. Z papryki usuń gniazdo nasienne i również drobno pokrój. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i na małym ogniu podsmaż wszystkie przygotowane warzywa. Kiedy nieco zmiękną, zalej je wodą (ok. 2–2,5 l) i gotuj na małym ogniu. Kawałki ryb ze skórami i ośćmi (a jeśli masz, to też z głowami) dodaj do jarzynowego wywaru – możesz użyć dwóch lub więcej rodzajów ryb. Kiedy będą miękkie, wyciągnij je z zupy i obierz ze skóry, usuwając, jeśli to możliwe, ości. Obrane kawałki dodaj z powrotem do wywaru. Sparzone wrzątkiem i obrane pomidory pokrój na małe części i dodaj do zupy. Dopraw do smaku przyprawami i octem (lub sokiem z cytryny). Zupę podawaj z poszatkowaną natką zielonej pietruszki.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.