Choć hamburger kojarzy się z fastfoodowym jedzeniem z popularnych sieciówek, ma długą historię. Podobno kotlety z siekanej ręcznie wołowiny były znane w Niemczech już w XV wieku.
istockphoto
Stamtąd przepis ten wraz z emigrantami trafił do Stanów Zjednoczonych. Burgery zadomowiły się w USA na dobre, przechodziły też różne transformacje. Na początku burger serwowany był na grubych grzankach bez dodatku sosów – tak zresztą do dziś podawany jest w Louis Lunch (New Haven), jednej z najstarszych restauracji serwującej burgery w USA. Zgodnie z tradycją podawane są one tam na chlebie tostowym z dodatkiem cebuli i pomidora. Wraz ze zmieniającymi się gustami kulinarnymi i modami burgery urozmaica się różnymi dodatkami i sosami. Można zjeść burgera z ryby, kurczaka czy w wersji wegetariańskiej – z jarzyn. Tradycyjny burger w bułce to dobra przekąska, którą można przygotować na grillu. Dobrze zrobiony nie wymaga sztućców ani talerzy i jest… zdrowy.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
Surowe, świeże mięso schłodzone w lodówce zmieszaj w misce z dodatkiem oregano i czosnku przeciśniętego przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj płaskie kotlety wielkości bułki. Ser cheddar zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój na cienkie plastry. Grzyby umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Podsmaż je na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj do nich pokrojoną w piórka cebulę i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Kotlety opiekaj na grillu z obu stron, tak aby mięso się nie przypaliło. Kiedy będzie prawie gotowe, podpiecz z obu stron bułki do burgerów. Kotlety włóż między połówki bułek (można posmarować je cienką warstwą sosu czosnkowego), mięso posyp startym serem. Do każdego burgera dodaj grzyby z cebulą, a na koniec włóż plaster kiszonego ogórka.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.