Zielona, słodko-wytrawna sałatka to połączenie wyraźnego, lekko gorzkiego smaku łodyg selera i liści rukoli ze słodkimi owocami: jabłkiem, gruszką i winogronami.
istockphoto
Sałatka ma orzeźwiający smak, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich przyjemnie chrupie. Seler naciowy przeciwdziała stanom zapalnym i wspomaga trawienie. Warto go włączyć do diety przy odchudzaniu i problemach żołądkowych. Pomaga też obniżyć cholesterol i nadciśnienie. Jest też świetnym dodatkiem do koktajli warzywno-owocowych z dodatkiem jabłek, bananów czy kiwi. Młode łodygi można chrupać na surowo, maczając je w różnych dipach. W towarzystwie marchewki pokrojonej w słupki stanowi świetną przekąskę przy wspólnym oglądaniu filmów.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 4–5 porcji
Składniki:
Sos:
Umyj seler i pokrój go na cienkie kawałki. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój oba owoce na drobne kawałki lub cienkie plastry. Winogrona przekrój na połówki. Owoce i seler przełóż do miski. Orzechy włoskie podpraż na suchej.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.