Sałatka z łodyg selera

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 14/2021

publikacja 08.04.2021 00:00

Zielona, słodko-wytrawna sałatka to połączenie wyraźnego, lekko gorzkiego smaku łodyg selera i liści rukoli ze słodkimi owocami: jabłkiem, gruszką i winogronami.

Sałatka z łodyg selera istockphoto

Sałatka ma orzeźwiający smak, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich przyjemnie chrupie. Seler naciowy przeciwdziała stanom zapalnym i wspomaga trawienie. Warto go włączyć do diety przy odchudzaniu i problemach żołądkowych. Pomaga też obniżyć cholesterol i nadciśnienie. Jest też świetnym dodatkiem do koktajli warzywno-owocowych z dodatkiem jabłek, bananów czy kiwi. Młode łodygi można chrupać na surowo, maczając je w różnych dipach. W towarzystwie marchewki pokrojonej w słupki stanowi świetną przekąskę przy wspólnym oglądaniu filmów.

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 4–5 porcji 

Składniki:

  • 3–4 łodygi selera naciowego
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 1 jabłko
  • 1/2 gruszki
  • 1 garść orzechów włoskich

Sos:

  • 1 natka koperku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Umyj seler i pokrój go na cienkie kawałki. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój oba owoce na drobne kawałki lub cienkie plastry. Winogrona przekrój na połówki. Owoce i seler przełóż do miski. Orzechy włoskie podpraż na suchej.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.