Pasztet jarski

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 13/2021

publikacja 01.04.2021 00:00

Świąteczne menu to – poza mazurkami, babami wielkanocnymi i potrawami z jaj – duża ilość wędlin, kiełbas i szynek. Czasami po tak obfitych ucztach na niektóre specjały nie można już patrzeć, nawet wtedy, gdy wyśmienicie smakują.

Pasztet jarski istockphoto

Dlatego dobrą odmianą będzie przygotowanie czegoś nowego, bezmięsnego i lekkiego. Propozycją jest pasztet warzywny z dodatkiem soczewicy. Podaję przepis na pasztet z dodatkiem pieczarek, ale dobrze sprawdzi się też z innymi składnikami, takimi jak marchewka, seler czy papryka. Soczewicę również można wymieniać na fasolę, bób czy kaszę, w zależności od tego, co lubimy. Dzięki temu pieczony przez nas pasztet za każdym razem będzie mieć nieco inny smak i skład. Składniki można zemleć na gładką masę lub zostawić nieco większe kawałeczki, tak aby pasztet miał wyraźna strukturę.

Czas przygotowania: 1 godz. 15 minut
Ilość: 1 sztuka (forma keksowa)

Składniki:

  • 250 g brązowej soczewicy
  • 500 g pieczarek
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • garść orzechów (laskowych lub włoskich)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Soczewicę namoczyć i przepłukać w wodzie, a następnie gotować do miękkości. W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek, umyć i pokroić w kawałki pieczarki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i dodać pieczarki, smażyć tak długo, aż się zrobią miękkie. Dodać cebulę i czosnek, całość podsmażać na małym ogniu, aż wyparuje woda. Doprawić przyprawami. W misce wymieszać soczewicę z zawartością patelni. Całość zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do powstałej masy dodać jajko i sos sojowy, wymieszać wszystko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia wysmarowanym lekko tłuszczem, a piekarnik nastawić na 180 stopni C. Orzechy potłuc lub zemleć i wysypać nimi foremkę (jeśli nie mamy orzechów, możemy zastąpić je bułką tartą, sezamem lub słonecznikiem). Masę wykładać, wyrównując wierzch łyżką. Piec ok. 45 minut w piekarniku. Podawać na zimno lub na gorąco z sosem typu tatarskiego lub z żurawiną wymieszaną z chrzanem.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.