Jaja faszerowane na dwa sposoby

Anna Leszczyńska-Rożek

|

25.03.2021 00:00 GN 12/2021

publikacja 25.03.2021 00:00

Są nieodłącznym elementem świątecznego menu. Dekorowane i barwione na wiele kolorów stanowią dodatek podczas wielkanocnego śniadania, żuru, sosów i wielu innych dań.

Jaja faszerowane na dwa sposoby istockphoto

U nas lubiane głównie w wersji gotowanej, smażonej, w postaci omletu czy jajecznicy, w innych krajach przyrządzane są na wiele różnych sposobów. Na przykład w Chinach przysmakiem są jaja (najczęściej kacze) poddawane fermentacji w mieszance słomy ryżowej, herbaty i wapna. Inną ciekawą przekąską spotykaną w Niemczech (kuchnia berlińska) są kiszone w słonym wywarze z kminkiem kurze jaja. Być może dla wielu egzotyczny może wydawać się nasz kogel-mogel (żółtka ucierane z cukrem). Jaja faszerowane to przekąska pozwalająca nieco urozmaicić świąteczne menu, a przede wszystkim wykorzystać niezjedzone kroszonki i pisanki.

Czas przygotowania: ok. 35 min
Ilość: 8 porcji

Składniki:

Wersja z rzeżuchą:

Wersja z wędzoną rybą:

Wersja z rzeżuchą:

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój i delikatnie wyciągnij twarde żółtka. Rozgnieć je w misce widelcem. Dodaj do nich drobno posiekaną rzeżuchę i szynkę (całość można też zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa). Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, a następnie porządnie wymieszaj. Powstałą masą wypełniaj łódeczki z białek, dekoruj rzodkiewką, szczypiorkiem lub rzeżuchą, podawaj na sałacie lub grzankach z pieczywa.

Wersja z wędzoną rybą:

Jaja ugotuj na twardo, obierz, wydrąż żółtka i rozgnieć je widelcem w misce. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do żółtek. Usuń z wędzonej ryby ości, a następnie posiekaj na drobne kawałeczki (można ją też zmiksować z żółtkami i cebulą na gładką masę). Poszatkuj drobno koperek (ok. 2 łyżek), dodaj do masy razem z majonezem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Powstałą masą wypełniaj miejsca po żółtkach i układaj na półmisku przykrytym sałatą lub grzankami. Dekoruj pozostałą natką koperku, pokrojonymi oliwkami lub suszonymi pomidorami.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
  • Zobacz więcej w bibliotece
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.