Nadziewane różnego rodzaju farszami często goszczą na naszych stołach. To potrawa bardzo lubiana i przez wielu uważana za typowo polską, choć pochodzi z Chin.
istockphoto
Jest popularna nie tylko u nas. W zależności od kraju pierogi mogą mieć przeróżne kształty – od półkolistych, sakiewek, kwadracików, trójkątów po drobne uszka. Ciasto jest przygotowywane z różnego rodzajów mąk (pszennej, ryżowej i kukurydzianej). Pierogi w zależności od ciasta można gotować (także na parze), smażyć i piec. W Polsce podobno znane już w XIII w., podawane były na weselach (tzw. kurniki), pog bach (knysze), w okresie kolędowania (koladki) czy serwowane z okazji imienin i urodzin (słodkie pierożki zwane sanieżkami czy soczniami). Ostatnio wypróbowałam farsz z grochu, kiełbasy i majeranku, a ponieważ smakowały całej rodzinie – dzielę się przepisem.
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: ok. 25–30 pierogów
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Na początku przygotować ciasto na pierogi. Do przesianej na stolnicę mąki dodać miękkie masło i powoli zalewać gorącą wodą, mieszając ciasto nożem. Zagniatać, aby było elastyczne i miękkie (w zależności od konsystencji należy dodawać mąki lub wody). Odstawić pod przykryciem. Namoczony wcześniej groch ugotować do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i odrobiny soli. Nadmiar wody odlać, a groch rozgnieść drewnianym tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić drobno i dodać do farszu. Czosnek, liść laurowy z gotowania i pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę też przepuścić przez maszynkę. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem, a cały farsz dobrze wymieszać. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i dobrze sklejać, tworząc klasyczny kształt pieroga. Gotować kilkanaście minut. Podawać z okrasą lub sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.