Curry to słowo kojarzone u nas głównie z mieszanką przypraw, w skład której wchodzi m.in. kurkuma. Ale curry to też kremowy, aromatyczny sos z dodatkiem mięsa czy warzyw, w konsystencji przypominający nieco nasz gulasz.
istockphoto
Będąc w Indiach, miałam okazję spróbować różnych kombinacji mięsno-warzywnych, z owocami morza, serem paneer, a nawet z jajkami na twardo. Za każdym razem byłam zachwycona nowym smakiem. Chyba najważniejszym etapem przygotowania tej potrawy jest wydobycie aromatu przypraw. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem lub z cienkimi plackami (naan).
Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa
Ilość: 4–5 porcji
Składniki:
Marynata:
Sos:
Kurczaka pokroić w niewielkie kawałki. Składniki na marynatę wymieszać w misce i dodać do niej mięso. Całość jeszcze raz zamieszać i odłożyć pod przykryciem do lodówki na godzinę. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę, pieprz, kurkumę, chili i cynamon. Chwilę mieszać, aż uwolni się zapach przypraw, a następnie dodać poszatkowaną w piórka cebulę i czosnek. Podgrzewać, mieszając, do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, mieszać 3–4 minuty i odłożyć całość do innego naczynia do ostygnięcia, a następnie zblendować. Na patelni podsmażyć kawałki kurczaka. Na koniec wlać zblendowany sos, dodać mleczko kokosowe i resztki marynaty. Doprawić do smaku solą, zamieszać i gotować jeszcze na małym ogniu kilka minut pod przykryciem. Podawać z ryżem lub plackami naan.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.