W krajach azjatyckich zupy są, podobnie jak u nas, daniem z treściwą zawartością; w Japonii i Chinach wyjada się ją pałeczkami, a płyn wypija prosto z miski.
istockphoto
Ważne, aby dodatki były zróżnicowane pod względem tekstury i smaku. Podany przepis to propozycja nieco inna niż tradycyjny rosół. Jest aromatyczna i nieco orientalna w smaku, ale równie rozgrzewająca i smaczna. Zamiast makaronu warto dodać drobne pierożki wonton z nadzieniem mięsnym. Kształtem przypominają małe sakiewki lub uszka.
Czas przygotowania:1 godzina
Ilość: 4–6 porcji
Składniki:
Pierożki wonton:
Ciasto:
Nadzienie:
Ugotowany wcześniej wywar mięsno-warzywny podgrzewać z dodatkiem imbiru, kurkumy, czosnku i sosu sojowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować ciasto na pierożki, wystarczy mąkę ryżową zalać wrzącą wodą, zamieszać i zostawić do ostygnięcia, a następnie dodać mąkę pszenną i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Do miski przełożyć mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, poszatkowaną w drobną kostkę białą część dymki i poszatkowaną pietruszkę. Farsz doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wszystkie składniki wymieszać. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kwadraty lub kółka, nakładać farsz i sklejać małe pierożki lub sakiewki. Następnie wrzucać je na wrzątek i wyjmować od razu, gdy wypłyną na powierzchnię. Następnie podgotować je ponownie – we wrzącym rosole przez kilka minut. Zupę z pierożkami podawać posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem i poszatkowaną zieloną dymką, kolendrą lub pietruszką.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.