Rosół z orientalną nutą

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 5/2021

publikacja 04.02.2021 00:00

W krajach azjatyckich zupy są, podobnie jak u nas, daniem z treściwą zawartością; w Japonii i Chinach wyjada się ją pałeczkami, a płyn wypija prosto z miski.

Rosół z orientalną nutą istockphoto

Ważne, aby dodatki były zróżnicowane pod względem tekstury i smaku. Podany przepis to propozycja nieco inna niż tradycyjny rosół. Jest aromatyczna i nieco orientalna w smaku, ale równie rozgrzewająca i smaczna. Zamiast makaronu warto dodać drobne pierożki wonton z nadzieniem mięsnym. Kształtem przypominają małe sakiewki lub uszka.

Czas przygotowania:1 godzina
Ilość: 4–6 porcji

Składniki:

  • 2,5–3 l bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 kawałek imbiru (ok. 3–4 cm)
  • 2 kawałki kurkumy (ok. 4 cm każdy)
  • 2–4 łyżki sosu sojowego (można też wykorzystać sos teriyaki lub pastę miso)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Pierożki wonton:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 175 ml wody

Nadzienie:

  • 350 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dymki
  • 1 natka pietruszki  lub kolendry
  • sól

Ugotowany wcześniej wywar mięsno-warzywny podgrzewać z dodatkiem imbiru, kurkumy, czosnku i sosu sojowego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Aby przygotować ciasto na pierożki, wystarczy mąkę ryżową zalać wrzącą wodą, zamieszać i zostawić do ostygnięcia, a następnie dodać mąkę pszenną i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Do miski przełożyć mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, poszatkowaną w drobną kostkę białą część dymki i poszatkowaną pietruszkę. Farsz doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Wszystkie składniki wymieszać. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kwadraty lub kółka, nakładać farsz i sklejać małe pierożki lub sakiewki. Następnie wrzucać je na wrzątek i wyjmować od razu, gdy wypłyną na powierzchnię. Następnie podgotować je ponownie – we wrzącym rosole przez kilka minut. Zupę z pierożkami podawać posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem i poszatkowaną zieloną dymką, kolendrą lub pietruszką.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.