Matcha na zdrowie

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 4/2021

publikacja 28.01.2021 00:00

Ten jaskrawozielony proszek o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych do dziś jest używany w japońskich ceremoniach herbacianych. Skąd pochodzi matcha i jak się ją zaparza?

Matcha na zdrowie istockphoto

Prawidłowo przygotowana powinna pokryć się pianką, a wtedy wygląda jak zielone cappuccino. To porównanie wcale nie jest bezpodstawne, bo matcha ze względu na swoje właściwości i zawartość kofeiny z powodzeniem może zastąpić kawę. Bardzo dobrze wpływa na koncentrację, ma sporo prozdrowotnych właściwości i ciekawy smak. Dobrej jakości herbata zmielona na drobny pyłek ma trudny do opisania zielny, lekko trawiasty, pozbawiony goryczy smak i jaskrawo zielony kolor.

Długa historia

Matchę od innych zielonych herbat odróżnia nie tylko jej konsystencja, ale i sposób uprawy oraz produkcji. Pomysł na mielenie herbaty na drobny pył sięga aż X wieku. Wtedy w Chinach znane było mielenie zielonej herbaty za pomocą kamiennych żaren, a następnie prasowanie jej w gładkie lub zdobione tabliczki. Tak przygotowaną herbatę dobrze się przechowywało i transportowało.

Z Chin sproszkowana zielona herbata trafiła do Japonii, gdzie przygotowywano ją podczas specjalnych ceremonii. Do dziś odbywa się to według ściśle określonych zasad, najczęściej w specjalnie przeznaczonych do tego celu, ascetycznie urządzonych pawilonach herbacianych. Zajmują się tym certyfikowani mistrzowie ceremonii parzenia herbaty. Mistrzem można zostać po długiej nauce zasad ceremonii, znajomości smaków herbat i kunsztu wykonania wszystkich przedmiotów. Czarki, zdobione pudełka do przechowywania herbaty, łyżeczki, a nawet żeliwne piecyki, na których ogrzewa się wodę, to prawdziwe dzieła sztuki. Zapraszani na ceremonie goście powinni to docenić. Każdy element ma tutaj znaczenie – od gestów i używanych przedmiotów po atmosferę między osobami biorącymi udział w spotkaniu. Dzisiaj uczestniczą w nich najczęściej lepiej sytuowani Japończycy i ich goście oraz ci, którym zależy na zachowaniu tej wielowiekowej tradycji.

Dostępne jest 38% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.