Jest wieloskładnikowa i ma wyraźnie kwaskowaty smak, jaki nadają jej kiszone ogórki i kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub główny dodatek do mięsa.
istockphoto
Choć „dodatek” to niezbyt odpowiednie słowo, ponieważ według obowiązujących reguł żywieniowych talerz powinien być wypełniony głównie warzywami (1/2 posiłku), a pozostałą jego część zajmować mogą mięsa lub ryby i inne produkty, np. kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty czy ziemniaki. Pod tym względem w sałatce znajdziemy i lubiane przez wielu ziemniaki, i zdrowe warzywa sezonowe, a zamiast tłustego majonezu całość dopełnia lżejszy i zdrowszy dressing na bazie np. oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub innego lubianego przez nas.
Czas wykonania: 35–45 minut
Ilość: średniej wielkości miska
Składniki:
Dressing:
Ziemniaki, buraki i marchewkę umyj, obierz i ugotuj (można je też gotować w skórce i później obrać). Warzywa najlepiej gotować osobno, aby były odpowiednio twarde. Po wystudzeniu pokrój je w kostkę. Następnie posiekaj drobno kiszoną kapustę, a ogórki poszatkuj. Dodaj pokrojoną cebulę i natkę pietruszki oraz odcedzony na sitku groszek. W niewielkim słoiku wymieszaj składniki dressingu z przyprawami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj warzywa z przygotowanym sosem. Podawaj schłodzoną w lodówce. Do sałatki można dodać także ugotowaną białą i czerwoną fasolkę lub ciecierzycę.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.