Sałatka rosyjska z kiszoną kapustą

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 3/2021

publikacja 21.01.2021 00:00

Jest wieloskładnikowa i ma wyraźnie kwaskowaty smak, jaki nadają jej kiszone ogórki i kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub główny dodatek do mięsa.

Sałatka rosyjska z kiszoną kapustą istockphoto

Choć „dodatek” to niezbyt odpowiednie słowo, ponieważ według obowiązujących reguł żywieniowych talerz powinien być wypełniony głównie warzywami (1/2 posiłku), a pozostałą jego część zajmować mogą mięsa lub ryby i inne produkty, np. kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty czy ziemniaki. Pod tym względem w sałatce znajdziemy i lubiane przez wielu ziemniaki, i zdrowe warzywa sezonowe, a zamiast tłustego majonezu całość dopełnia lżejszy i zdrowszy dressing na bazie np. oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub innego lubianego przez nas.

Czas wykonania: 35–45 minut
Ilość: średniej wielkości miska

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 garść kiszonej kapusty
  • 1 niewielka cebula (lub 2 sztuki dymki)
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Ziemniaki, buraki i marchewkę umyj, obierz i ugotuj (można je też gotować w skórce i później obrać). Warzywa najlepiej gotować osobno, aby były odpowiednio twarde. Po wystudzeniu pokrój je w kostkę. Następnie posiekaj drobno kiszoną kapustę, a ogórki poszatkuj. Dodaj pokrojoną cebulę i natkę pietruszki oraz odcedzony na sitku groszek. W niewielkim słoiku wymieszaj składniki dressingu z przyprawami. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dobrze wymieszaj warzywa z przygotowanym sosem. Podawaj schłodzoną w lodówce. Do sałatki można dodać także ugotowaną białą i czerwoną fasolkę lub ciecierzycę.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.