Leśna herbata rozgrzewająca

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 1/2021

publikacja 06.01.2021 13:52

W zapadłym w sen zimowy lesie na pierwszy rzut oka niewiele jest surowca, który można wykorzystać w kuchni.

Leśna herbata rozgrzewająca ISTOCKPHOTO

Tak właściwie jedynymi zielonymi drzewami o tej porze roku są iglaste świerki, jodły i sosny. To właśnie z nich można przygotować pachnącą lasem, igiełkową i zdrową herbatę. W zależności od tego, jakich gałązek lub igieł użyjemy, jej smak i kolor za każdym razem będzie zupełnie inny. Można doprawić ją przyprawami korzennymi, cytryną, imbirem lub miodem. Taka herbata działa rozgrzewająco, a na Syberii wspomagało się nią leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (bóle zatok, kaszel, katar). Igły sosnowe, podobnie jak syrop z młodych wiosennych pędów, zawierają sporo witaminy C oraz wiele innych cennych związków wzmacniających naszą odporność.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 kubki

Składniki:

  • 3 niewielkie gałązki jodły, świerka lub sosny
  • woda

Jako dodatków można użyć:

  • miodu
  • kawałka imbiru
  • cytryny lub pomarańczy
  • kawałka kory cynamonu
  • 2 goździków
  • 2 ziaren kardamonu
  • 2 ziaren pieprzu

Zbierając gałązki z igliwiem, warto pamiętać o tym, aby pochodziły z miejsc najmniej zanieczyszczonych. Najlepsze są te z lasów oddalonych od miast i siedzib ludzkich. To ważne, bo igły mają zdolności akumulujące zanieczyszczenia z otoczenia. Najlepsza jest herbata ze świeżo zebranych igieł i młodych gałązek, dlatego nie warto zrywać zbyt wiele surowca na zapas. Zebrane 2–3 niewielkie gałązki należy na krótko zamoczyć w gorącej wodzie, tak aby zmyć z nich woskowaty nalot, a następnie zalać w garnku wodą i gotować kilka (do 20) minut. Wywar z jodły nabierze lekko brunatnoczerwonego koloru, pozostałe będą złocistozielone. Warto spróbować, jak smakuje czysta herbata, a potem ewentualnie doprawić ją wybranymi dodatkami lub dosłodzić miodem. Z pozostałego igliwia można zrobić aromatyczną sól do wykorzystania w kąpielach lub jako przyprawę do potraw. Wystarczy drobno posiekać lub zmielić w młynku czy malakserze igły i wymieszać je z solą. Po wysuszeniu mieszankę można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.