Każdy kraj ma swoje ulubione słodkości wypiekane na wyjątkowe okazje i święta. Przepisem na gruzińskie korzenne ciasteczka podzielił się ze mną Gagik, mieszkający od ośmiu lat w Polsce.
ISTOCKPHOTO
Ciasteczka szakarlama wypiekane są głównie na Nowy Rok i raczej trudno je kupić w sklepie. To prawdziwy, domowy rarytas. Są bardzo proste w wykonaniu. Dzięki korzennym przyprawom jesienią i zimą przyjemnie rozgrzewają jako dodatek do herbaty czy kawy. Dobrze, że – chociaż czas nie sprzyja podróżowaniu – dzięki przepisom na smakołyki z innych krajów można choć na chwilę przenieść się do nich smakiem.
Czas przygotowania: 30-45 minut + czas pieczenia
Ilość: kilkadziesiąt sztuk (zależy od wielkości)
Składniki:
W misce umieścić miękkie masło, dosypać cukru i mieszać mikserem do osiągnięcia jednolitej, kremowej masy. Następnie dodać jajka, śmietanę i znowu zamieszać mikserem. Wsypać mielone migdały i orzechy włoskie, pamiętając o tym, aby część całych migdałów zachować do dekoracji. Dosypać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zmielony kardamon, a całość zamieszać łyżką. Na koniec przesiać przez sito mąkę. Masę wymieszać ręcznie tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a ciasto było gładkie i elastyczne. Nastawić piekarnik na 180 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i wykrawać wybrane kształty szklanką lub foremką. Można też lepić ręcznie małe spłaszczone kulki i układać je na blaszce, zachowując odstęp. Na koniec na każdym ciasteczku umieścić migdał. Piec kilkanaście minut, aż się zrumienią. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.