Zupa jest pierwszym daniem postnym podawanym podczas wieczerzy wigilijnej.
ISTOCKPHOTO
W zależności od regionu i tradycji może to być barszcz z uszkami, grzybowa, siemieniotka (z nasion konopi siewnej, kiedyś popularna na Śląsku i w Małopolsce), migdałowa, zupa nic lub rybna. Wszystkie są bezmięsnymi wywarami z prostymi dodatkami. Rybna podawana w Wigilię to klarowny rosół (wywar) warzywno-rybny z dodatkiem grzanek, kluseczek z gotowanej ryby lub serwowana z knyszami nadziewanymi cebulą. Ten przepis w duchu gotowania bez resztek wykorzystuje najczęściej wyrzucane po sprawieniu karpia części (głowy, płetwy, ogony). A są one bardzo bogate w wartości odżywcze, warto je wykorzystać.
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: ok. 6–8 porcji
Składniki:
Zupa:
Knysze:
Zaczyn:
Ciasto:
Nadzienie:
W dużym garnku umieść głowy karpia (wcześniej usuń gałki oczne), płetwy i ogony, zalej wodą i gotuj. Cebulę zrumień nad płomieniem i dodaj do wywaru razem z pozostałymi warzywami i przyprawami. Gotuj na małym ogniu 30–40 minut, a kiedy wywar jest gotowy, przecedź go przez sito, aby był klarowny. Na koniec dopraw jeszcze do smaku. Na knysze przygotuj zaczyn, rozcierając drożdże z cukrem, mlekiem i dodatkiem mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, doprawiając solą i pieprzem, a następnie odstaw do ostudzenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, szczyptę soli, miękkie masło, zaczyn i całość zagniataj, aż ciasto będzie jednolite. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki, nakładaj farsz cebulowy i zawijaj brzegi tak, aby powstały płaskie placuszki z nadzieniem pośrodku. Ułożone na papierze do pieczenia piecz w piekarniku, aż się zrumienią (ok. 20 minut). Podawaj na zimno lub ciepło z rybnym rosołem.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.