Rosół rybny i knysze z cebulą

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 51/2020

publikacja 17.12.2020 00:00

Zupa jest pierwszym daniem postnym podawanym podczas wieczerzy wigilijnej.

Rosół rybny i knysze z cebulą ISTOCKPHOTO

W zależności od regionu i tradycji może to być barszcz z uszkami, grzybowa, siemieniotka (z nasion konopi siewnej, kiedyś popularna na Śląsku i w Małopolsce), migdałowa, zupa nic lub rybna. Wszystkie są bezmięsnymi wywarami z prostymi dodatkami. Rybna podawana w Wigilię to klarowny rosół (wywar) warzywno-rybny z dodatkiem grzanek, kluseczek z gotowanej ryby lub serwowana z knyszami nadziewanymi cebulą. Ten przepis w duchu gotowania bez resztek wykorzystuje najczęściej wyrzucane po sprawieniu karpia części (głowy, płetwy, ogony). A są one bardzo bogate w wartości odżywcze, warto je wykorzystać.

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: ok. 6–8 porcji

Składniki:

Zupa:

  • 3–4 głowy
  • ogony i płetwy karpia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • pieprz, ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • maggi
  • sól

Knysze:

Zaczyn:

  • 3 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól

Nadzienie:

  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

W dużym garnku umieść głowy karpia (wcześniej usuń gałki oczne), płetwy i ogony, zalej wodą i gotuj. Cebulę zrumień nad płomieniem i dodaj do wywaru razem z pozostałymi warzywami i przyprawami. Gotuj na małym ogniu 30–40 minut, a kiedy wywar jest gotowy, przecedź go przez sito, aby był klarowny. Na koniec dopraw jeszcze do smaku. Na knysze przygotuj zaczyn, rozcierając drożdże z cukrem, mlekiem i dodatkiem mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle, doprawiając solą i pieprzem, a następnie odstaw do ostudzenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, szczyptę soli, miękkie masło, zaczyn i całość zagniataj, aż ciasto będzie jednolite. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj krążki, nakładaj farsz cebulowy i zawijaj brzegi tak, aby powstały płaskie placuszki z nadzieniem pośrodku. Ułożone na papierze do pieczenia piecz w piekarniku, aż się zrumienią (ok. 20 minut). Podawaj na zimno lub ciepło z rybnym rosołem.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.