Śledzie z rodzynkami i jabłkiem

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Nowy numer 50/2020

publikacja 10.12.2020 00:00

Są na naszych stołach bardzo lubianą przekąską lub dodatkiem do dań głównych.

Śledzie z rodzynkami i jabłkiem ISTOCKPHOTO

Ich smak prowokuje do przyrządzania na różne sposoby, od bardziej wytrawnych, z dodatkiem musztardy, po łagodniejsze, w sosie koperkowym. Te najbardziej wykwintne w smaku stają się daniem podawanym przy okazji uroczystości rodzinnych czy świątecznych. Niewątpliwie ich zaletą jest dostępność, w postaci świeżej bądź marynowanej w słonej zalewie lub w occie ryby. W tym przepisie słony smak łagodzi nieco posłodzona śmietana, a jabłka i rodzynki świetnie komponują się ze świeżo zmielonym pieprzem.

Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina schładzania w lodówce
Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 6–8 płatów śledziowych w zalewie
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 400 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Śledzie marynowane w słonej zaprawie przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, a następnie osuszyć na sicie lub durszlaku. W zależności od wielkości płatów pokroić je na dwie lub trzy części. Ułożyć na półmisku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowaną rozsypać na wierzchu śledziowych kawałków. Rodzynki wsypać do niewielkiego naczynia i zalać gorącą wodą, po 2–3 minutach odsączyć na sitku, a kiedy ostygną, rozsypać, jak poprzednio cebulę, na wierzchu śledzi. Na koniec obrać średniej wielkości jabłko, drobno pokroić i ułożyć je na półmisku. Całość lekko oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Śmietanę zamieszać widelcem, tak aby otrzymać jednolitą konsystencję. Dodać płaską lub niepełną łyżkę cukru pudru, doprawić mielonym pieprzem (najlepszy jest zielony lub kolorowy) i solą. Całość zamieszać. W śmietankowym sosie powinien dominować słodko-kwaśny smak śmietany i cukru, z wyraźnym aromatem pieprzu. Tak doprawiony sos wyłożyć na śledzie z dodatkami, a potem całość albo odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki (wtedy smakuje najlepiej), albo serwować od razu. Podawać jako przystawkę lub z pieczonymi ziemniakami w ziołowych przyprawach.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.