Norymberskie pierniki dla Elizy

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Nowy numer 49/2020

publikacja 03.12.2020 00:00

To nieco inne wypieki niż nasze tradycyjne pierniki. Można je kupić na jarmarkach świątecznych w Niemczech.

Norymberskie pierniki dla Elizy ISTOCKPHOTO

Oblane są czekoladową lub lukrową polewą, a od spodu mają opłatek. Toczy się wiele sporów, czy ich oryginalna receptura zawiera mąkę, czy nie. Według legendy ojciec pięknej Elizy z Norymbergi wymyślił te pierniki, wierząc w zdrowotne właściwości orientalnych przypraw i miodu. Kiedy córka ciężko chorowała, piekarz stworzył pierniki tylko z orzechów, przypraw, skórek cytrusowych i miodu. Dziś w wypiekach dopuszczalne jest dodanie mąki w proporcjach do 10 proc. masy, ale te smaczne, mocno orzechowe i aromatyczne pierniki można przygotować też bez niej.

Czas przygotowania: 30 min + czas pieczenia
Ilość: ok. 30–35 sztuk

Składniki:

  • 250 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny (można też użyć startej)
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 6 jaj
  • 150 g brązowego cukru (trzcinowego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1–2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 35 opłatków (mogą też być wafle typu oblaty)

Wyszoruj pomarańczę i obierz ją cienko ze skórki lub zetrzyj na tarce tak, aby nie było na niej białej części zwanej albedo. Kandyzowane skórki i te obrane z owoców pokrój bardzo drobno. Jajka ubij z solą i cukrem na puszystą masę. Kiedy jest gotowa, dodaj do niej skórki i miód. Wymieszaj i dosyp wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszaną masę przykryj pokrywką lub folią i odstaw na kilka godzin do lodówki (może być na noc). Piekarnik nastaw na 160 stopni C. Na przygotowanych opłatkach wykładaj zgęstniałą masę łyżką i dociskaj, wyrównując powierzchnię, na grubość ok. 1 cm. Pierniki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 14–16 minut. Pierniki po upieczeniu są miękkie (jakby niedopieczone), powinny wgniatać się po naciśnięciu palcem i być nadal lekko wilgotne. Można je polać rozpuszczoną w kapieli wodnej mleczną lub gorzką czekoladą albo lukrem cytrynowym. Wykonamy go, ucierając ok. 125 g cukru pudru z sokiem wyciśniętym z cytryny (2–3 łyżki).

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.