Ciasto cebulowe

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 46/2020

publikacja 12.11.2020 00:00

Moja koleżanka Brigide dała mi przepis na ten sezonowy przysmak niemiecki, który do dziś robię jesienią, bo o tej porze roku smakuje najlepiej.

Ciasto cebulowe ISTOCKPHOTO

Pyszne, aromatyczne cebulowo-kminkowe nadzienie na drożdżowym placku można podawać na obiad i na kolację. Serwować na zimno i podgrzewać w piekarniku kolejnego dnia. Podane składniki wystarczają na przygotowanie okrągłego ciasta o średnicy ok. 25 centymetrów.

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: 8 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:

  • 800 g cebuli
  • 2 jajka
  • 300 g twardego żółtego sera
  • 300 g wędzonego lub gotowanego boczku
  • 200 ml śmietanki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Drożdże rozetrzeć w szklance z mlekiem i cukrem. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę. Masło rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia. Do mąki dodać szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, a następnie dłońmi rozrobić ciasto. Podczas zagniatania stopniowo dodawać masła. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić pod przykryciem na około 20 minut, aż wyrośnie. W tym czasie obrane cebule pokroić na talarki, boczek na drobną kostkę, a ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i boczek lekko podsmażyć na patelni. Odstawić do ostudzenia. Ciasto równomiernie rozwałkować lub rozłożyć na blaszce tak, aby brzegi były nieco wyższe. Boczek z cebulą przełożyć do miski, dodać żółtka z jajek, śmietankę i starty ser, doprawić pieprzem, solą i kminkiem. Całość dobrze wymieszać i przełożyć na ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 40 minut. Podawać z białym reńskim winem.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.