Powidła śliwkowe na kilka sposobów

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 38/2020

publikacja 17.09.2020 00:00

Wczesna jesień to czas zbiorów dojrzałych owoców. Do najbardziej popularnych i lubianych należą śliwki.

Powidła śliwkowe na kilka sposobów iSTOCKPHOTO

Wśród sporej ilości odmian różniących się kolorem, smakiem i wielkością chyba najczęściej wykorzystywane do przygotowywania powideł są węgierki. Powidła powinno się smażyć nawet przez kilka dni, wtedy są najsmaczniejsze, aromatyczne i gęste. Jeśli podstawowy przepis chcemy nieco urozmaicić i spróbować czegoś innego, możemy dodać do przetworu przypraw korzennych i prażonych migdałów albo gorzkiej czekolady.

Czas przygotowania: kilka godzin
Ilość: 4–5 słoików

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek (bez pestek)
  • 1,5 kg cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier waniliowy lub laska wanilii
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Owoce przesypujemy cukrem i doprawiamy przyprawami. Na małym ogniu smażymy kilka godzin, aż śliwki się rozpadną. Powidła są gotowe, kiedy staną się gęste i jednolite pod względem struktury. Aby nieco urozmaicić ich smak, można pod koniec smażenia dodać prażone na suchej patelni płatki migdałowe lub pokruszoną gorzką czekoladę. Oba dodatki nadadzą powidłom ciekawy charakter, a dzięki korzennym przyprawom (np. kardamon) uzyskamy egzotyczny aromat. Powidła można przygotować tradycyjnym sposobem, podgrzewając je i mieszając w garnku lub brytfannie z grubym dnem. Innym sposobem jest zapiekanie ich w piekarniku kilka godzin (mieszając co jakiś czas). Do zapiekania najlepszy będzie gliniany garnek, szklane naczynie żaroodporne albo brytfanna (najlepiej żeliwna). Tak przygotowane powidła trzeba piec ok. 4 godzin w 200 stopniach Celsjusza. Gorące powidła wystarczy przekładać do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem, aż ostygną.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.