Jajecznica jest w Polsce niezwykle popularna, przygotowuje się ją na śniadania czy kolacje z różnymi dodatkami. Szakszuka (shakshuka – tur. bałagan) jest czymś jeszcze więcej.
iSTOCKPHOTO
Choć pochodzi z Tunezji, jest też daniem bardzo popularnym w Jerozolimie, Izraelu i Afryce Północnej, gdzie często podawana jest jako lekki lunch. Jej podstawą są czosnek, cebula, pomidory, papryka i jajka oraz przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, papryka słodka, chili lub wędzona. Można też dodawać kuminu, curry lub ostrej mieszanki przypraw zwanej harissa. W zależności od pory roku szakszukę warto wzbogacać dodatkiem innych składników, takich jak ziemniaki, bakłażan, kurki, szpinak, dynia czy fasola.
W oryginalnej wersji białka wymieszane są z warzywami, a żółtka pozostają nieścięte w całości. Szakszuka z pomidorami, awokado i kaparami jest jednym z dań polecanych w diecie SIRT, o której pisałam w poprzednim numerze GN.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
Cebulę i czosnek poszatkuj w drobną kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie usuń z nich skórkę. Paprykę i pomidory pokrój w drobne kawałeczki. Jeśli nie chcesz jeść skórki z papryki, łatwo ją usunąć po upieczeniu warzywa w piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij czosnek i cebulę. Następnie dodaj paprykę i pomidory. Mieszając, poczekaj, aż woda z pomidorów nieco odparuje. Dodaj przyprawy, posól i wymieszaj.
W masie pomidorowo-paprykowej na patelni zrób 4 dołki i wbij tam ostrożnie po jednym jajku. Białko rozmieszaj widelcem z warzywami, uważając, aby żółtko pozostało w całości i całkowicie się nie ścięło. Podawaj posypane poszatkowaną natką szczypiorku, pietruszki lub kolendry. Najlepiej smakuje z pieczywem lub frytkami jarzynowymi (ziemniaki, marchewka, pietruszka) pieczonymi w piekarniku na blaszce.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.